Nieuwsbrief augustus 2020

 
 

Al weer de zesde nieuwsbrief in coronatijd. Het normale leven komt deze zomer gelukkig steeds meer op gang al blijft het wel zaak om waakzaam te blijven en de RIVM-adviezen op te volgen. De activiteiten bij diverse Don Bosco centra zijn inmiddels grotendeels weer opgestart. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. We wensen alle nieuwsbrieflezers nog een mooie zomer toe, vol aangename verrassingen. 


 

Don Bosco is...

 
 

Don Bosco is...

= avonturen

= nieuwe dingen proberen

= leren

= vriendjes maken

= vakantie


 

De laatste dag van SAMEN

 
 

Vandaag, 31 juli 2020, is de allerlaatste dag van de organisatie SAMEN, jongeren en straatkinderen. 36 jaar hebben zij met veel plezier jongeren kunnen begeleiden met hun vrijwilligerswerk bij diverse projecten. Het einde van dit tijdperk betekent gelukkig ook de start voor iets nieuws. De komende tijd zullen zij zich inzetten om hopelijk een doorstart te kunnen maken met een mooie en sterke, nieuwe organisatie. Houd hiervoor de website, Facebook pagina en Instagram in de gaten.


 

Publicatie 35 jaar SAMEN

 
 

Om SAMEN na 35 jaar niet zomaar verloren te laten gaan is er voor gekozen om een boek te schrijven over wat SAMEN zo speciaal maakte. Hierin staat hoe SAMEN heeft gewerkt en wat de ervaringen van mensen zijn die via SAMEN zijn weg geweest. De kerngroep van SAMEN, jongeren en straatkinderen, heeft met een paar andere betrokken vrijwilligers een boek samengesteld.
35 JAAR VRIJWILLIGERSWERK
De kerngroep van SAMEN heeft met een paar andere betrokken vrijwilligers een boek samengesteld over SAMEN. De oorsprong van de organisatie, de sfeer, het traject dat jongeren volgden, de projecten waar ze mee hebben samengewerkt en de best practices die zijn gepubliceerd komen er allemaal in voor. Het boek geeft een goed beeld van de warme plek die SAMEN was.
Op de foto de gelukkige kerngroep die het boek voor het eerst vasthoudt. Bedankt Marte Fleur, Joy, Lianne, Charel, Lin, Veerle, Saraya, Jamilene, Sanne, Famke, Marit, Lys, Jan Gert, Yamuna en Fanny. Nieuwsgierig geworden? Hier is dit de link naar het bestand.


 

Vakantiebos 2020 Don Bosco Rijswijk van start

 
 

Het is aftellen geblazen...Van 10 tot en met 28 augustus staat Marlies Cuppen samen met haar team klaar om de kinderen van vier tot twaalf jaar uit Rijswijk, Den Haag en omstreken weer te verwelkomen. Check het hele programma voor het Planetenbos 2020 op: www.donboscorijswijk.nl.
Vanwege de veiligheid is er een maximum aantal kinderen per leeftijdsgroep. De voorverkoop start op dinsdag 4 augustus van 11.00-13.00 uur en van 17.00-19.00 uur. En (als er nog kaarten over zijn) woensdag 5 augustus van 13.00-15.00 uur. Voor 13-16 jarigen is er dit jaar helaas geen programma, maar ze kunnen wel meedoen als 'junior leiding'. 


 

Activiteiten Don Bosco Straatvisie

 
 

De posters zijn klaar en inmiddels ook al verspreid. De activiteiten bij Don Bosco Straatvisie in Amsterdam zijn weer van start gegaan. Op 29 juli was de eerste gezellige lunchmeeting.
Aanstaande woensdag 5 augustus is er 'Lunch & Cultuur', een middag die in het teken staat van kleine wereldgerechten, heerlijke hapjes en een goed gesprek over cultuur. Jongeren van 17 - 27 jaar zijn om 12.30 uur welkom in het Don Boscohuis aan de Apollolaan 91 in Amsterdam.
Aanmelden? App, bel of sms naar 06-40174208 of mail naar: aanmelden@dbstraatvisie.nl.
In september start Straatvisie een mega tof
hiphop project met niemand minder dan rapper Simson! We houden je op de hoogte.


 

DigiBeetje Kampweken geslaagd

 
 

Vanwege corona is besloten om de kampweken van Stichting Jeugdkampen Don Bosco (DeeBeetje-kamp) niet door te laten gaan in zijn normale vorm. De leiding heeft alle energie gestoken in een digitale kampweek, zodat kinderen vanuit huis toch een leuke week beleven.
De kinderen werd gevraagd om mee te helpen zoeken naar Oerniflupsen. Het enige dat we daar over wisten is dat wat meneer Tijger Bos opgeschreven heeft in zijn dagboeken. Iedere dag kwam er een bladzijde uit zijn dagboek voorbij en aan de hand daarvan werden er spellen uitgelegd. Deze konden natuurlijk niet gespeeld worden voordat de dagelijkse ochtendgymnastiek gedaan was.  En mocht je nieuwsgierig geworden zijn: Oerniflupsen zijn hele kleine mensjes die onzichtbaar zijn. Ze leven vaak op de golfbaan en kunnen praten, zijn goede speurders, houden van lange wandelingen en lekker eten. Iedere avond om zeven uur kwamen de kinderen digitaal bij elkaar om de dag gezamenlijk af te sluiten.
De digitale week is inmiddels voorbij, maar de spellen zijn nog steeds te vinden op www.jeugdkampendonbosco.nl/kamp2020 Neem gerust een kijkje!


 

Assel Don Bosco Centrum in coronatijd

 
 

Assel Don Bosco centrum is vanaf 1 juli jl. weer open gegaan voor groepen. Het bestuur heeft maatregelen genomen om de kans op een coronabesmetting zoveel mogelijk te beperken. De maatregelen zijn gecommuniceerd met de GGD, die hiermee akkoord is gegaan. Zo mogen er niet meer dan 15 gasten boven de 12 jaar in de Villa overnachten. Alle groepen die gereserveerd hebben krijgen een bijlage met aanwijzingen om een coronabesmetting te voorkomen. Er is een uitgebreid protocol opgesteld dat op de website is gepubliceerd. Overal staan flesjes met desinfecterende gel en er zijn papieren handdoekjes beschikbaar. Als er meerdere groepen op het terrein zijn wordt hen op het hart gedrukt contact tussen de groepen te vermijden. In alle accommodaties hangen flyers om 1.5 meter afstand in acht te nemen. Zo wordt het risico zoveel mogelijk beperkt al blijft het natuurlijk de verantwoordelijkheid van de groepen zelf om de aanwijzingen van het RIVM op te volgen. Medewerkers en bestuur van Assel Don Bosco Centrum zijn ontzettend blij na een periode van ruim drie maanden weer gasten te kunnen ontvangen, want het was wel erg rustig in Assel. Helaas is het nog wel zo dat een aantal groepen nog steeds reserveringen annuleert vanwege de onzekere situatie. Een kamp organiseren kost voorbereiding en dat lukt dan vaak niet meer. Zo gingen bijvoorbeeld de DeeBeetjekampen niet door, maar deze inventieve groep heeft een digitaal alternatief bedacht. Het bestuur hoopt dat over een tijdje alles weer gewoon door kan gaan in Assel zonder allerlei extra coronamaatregelen.


 

Bulgaarse straatmuzikanten gastvrij in Assel

 
 

Begin juli was een groep Bulgaarse straatmuzikanten te gast in Assel Don Bosco Centrum. Omdat deze groep, zeker in coronatijd, moeilijk bij iemand thuis een bijeenkomst kon organiseren, wilden ze gebruik maken van de Kampschuur. Vooraf werd uitgebreid met deze mensen gesproken en een gedetailleerde overeenkomst opgemaakt, onder andere waar het gaat om de coronamaatregelen. Deze mensen kwamen namelijk niet allemaal uit Nederland, wat het risico dus verhoogt. Omdat het straatmuzikanten betreft die op zaterdagavond nogal laat doorgaan, werden ook afspraken gemaakt over mogelijk geluidsoverlast. Want de salesianen wonen dichtbij en er is een camping tegenover Assel Don Bosco Centrum.
Een van de bestuursleden heeft ’s avonds (of eigenlijk ’s nachts) een bezoek gebracht. Hij werd als een ware VIP ontvangen, van het nodige eten en drinken voorzien en door de muzikanten speciaal toegezongen. Alleen een violist boog wel heel sterk over hem heen, maar gelukkig had dit bestuurslid zich voor deze gelegenheid voorzien van een mondkapje. De Kampschuur was groot genoeg voor het gezelschap van 30 personen om de 1.5 m. afstand te bewaren. Er zijn geen klachten over geluidsoverlast binnen gekomen. Wellicht is het een idee om deze straatmuzikanten eens uit te nodigen voor Don Boscofestiviteiten.
 


 

Zomereditie Don Bosco NU

 
 

De zomereditie van Don Bosco NU is uit. Tijdens de coronacrisis doken op veel plaatsen prachtige initiatieven van menselijkheid en solidariteit op, en uiteraard ook bij de Don Bosco centra. In dit nummer enkele voorbeelden. In de rubriek 'Jeugd van tegenwoordig' vertellen enkele jongeren uit Apeldoorn iets over de impact van corona op hun leven in de afgelopen maanden. Je kunt het nummer hier online lezen.


 

Wist je dat...

 
 

✔  In de podcastserie 'Transformers in de jeugdzorg' gaat Wiebe van Steenis in gesprek met transformers: jongeren die de jeugdzorg zelf hebben meegemaakt en met hun ervaring een verandering teweeg willen brengen.
✔  Vakblad Fondsenwerving lanceerde dit jaar haar eerste App! Je kunt vanaf nu de magazines van Vakblad fondsenwerving digitaal lezen op al je iOS en Android devices. Download de app via de appstores van Apple en Android. 
Bezieling voor idealistenHet Klooster Boerderij Festival is een jaarlijkse ontmoetings- en inspiratieweek met een op het klooster geïnspireerd ritme van gebed, stilte en praktisch werk op de boerderij. Dit jaar is het thema: Back to the Roots, van 8-14 augustus 2020 op de Eemlandhoeve. Het is nog mogelijk om je op te geven.
Don Bosco Deventer nog enkele 'matties' zoekt. Voor meiden zijn ze specifiek op zoek naar vrouwelijke 'matties'. 

 


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl.
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier