Nieuwsbrief juni 2020

 
 

Al weer de vierde nieuwsbrief in coronatijd. De verschillende Don Bosco teams in Nederland bleken de afgelopen maand zeer geinspireerd en creatief  om allerlei nieuwe activiteiten te bedenken en aan te reiken voor kinderen en jongeren die nu verplicht veel thuis waren. Gelukkig komt het gewone leven langzaamaan en heel voorzichtig weer op gang. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.
Zorg goed voor jezelf en je naasten en blijf gezond, samen zijn we niet alleen.


 

Ter inspiratie: applaus voor de helden bij Don Bosco

 
 

Bij Don Bosco vinden we het belangrijk dat jeugd en jongeren de kans krijgen om te bloeien als een hele persoon. Waarbij de kwaliteiten van lichaam, geest en ziel bevorderd worden in een ondersteunende, spelvriendelijke omgeving. Hiervoor staan respect, begrip, genegenheid en humor centraal. Zelfs in de coronacrisis blijken onze jongerenwerkers vindingrijk om met deze waarden positieve relaties te creëren met jongeren. Applaus voor de helden bij Don Bosco!


 

Hoera, Don Bosco Apeldoorn weer open

 
 

In Apeldoorn zijn de jongeren en jeugdwerkers superblij dat Don Bosco De Maten en Don Bosco Zevenhuizen afgelopen week voorzichtig en op proef weer open konden gaan (max. 15 bezoekers). Uiteraard met in achtneming van de veiligheidsvoorschriften. Jongerenwerkers van Don Bosco De Maten waren de afgelopen tijd online zeer actief op Instagram en Facebook en onderhielden zo contact met jongeren. Om onderling contact te houden deelden ze diverse (TikTok) challenges voor jongeren thuis. Het team mocht dankzij het Nationaal Fonds Kinderhulp twintig 'op-jezelf-woon-pakketten' uitdelen aan jongeren en kreeg van het Outreach Team Apeldoorn kauwgomballen en snoep om aan jongeren uit te delen.


 

Nieuwe cursussen Don Bosco Rijswijk

 
 

Met de mogelijkheid om weer buiten te mogen spelen is Don Bosco Rijswijk weer voorzichtig van start gegaan. In juni starten twee nieuwe cursussen: dansmix (dinsdag) en tuinieren (donderdag). De lessen zijn na schooltijd, buiten en met inachtneming van de maatregelen rondom Corona. Zowel kinderen met als zonder beperking kunnen meedoen. De cursus dansmix bestaat uit vijf lessen waarin ze lekker gaan bewegen op muziek. Een professionele dansdocente zorgt voor leuke muziek, verschillende stijlen en vooral een ontspannen uurtje. De cursus begint op dinsdag 2 juni van 16:00 tot 17:00 uur en kost 10 euro.
Bij het tuinieren kunnen de kinderen lekker met hun handen in de aarde wroeten. In vijf donderdagen van 16:15 tot 17:15 uur leren ze alles over de tuin en behalve het planten van bollen en zaadjes maken ze ook handige dingen die iedere tuinman/vrouw nodig heeft. Deze cursus kost 5 euro en is op 4 juni gestart.
Voor het Vakantiebos 2020 heeft het Team een hele wensenlijst gepubliceerd die te vinden is op hun Facebookpagina.


 

DeeBeetjekampen 2020 alleen online

 
 

De DeeBeetje zomerkampen van dit jaar gaan niet door. Het bestuur zag geen andere keuze in de huidige omstandigheden en hoopt op ieders begrip. Vanwege alle nodige beschermingsmaatregelen bleek het niet mogelijk en verantwoord om toch door te gaan met de fysieke kampen. Samen spelen, samen eten, douchen, tekencontrole, het terrein, het vervoer van de ouders van en naar het kampterrein, het aantal volwassenen op het aantal kinderen... Het zijn met name alle praktische zaken die ertoe geleid hebben met het gezonde verstand uiteindelijk dit nare besluit te nemen.
Op een andere manier, vooral online, wil de leiding er toch een mooie DeeBeetje zomer van maken. De leiding heeft een prachtig programma in elkaar heeft gedraaid waar kinderen vanaf een afstand aan kunnen meedoen. Zij kunnen alle informatie vinden op de Facebook pagina: https://www.facebook.com/deebeetjekamp en op de website www.deebeetje.nl. De informatie wordt hier steeds aangevuld. 
Onder de noemer Deebeetje kamp special edition 2020 zijn diverse filmpjes geplaatst waar de kinderen al kijkend mee kunnen doen met de spellen. Hierop is heel leuk gereageerd en komende zomer zal er nog met veel meer leuke inhoud komen. Op 30 mei is alle leiding en het bestuur digitaal bijeen gekomen en hebben ze via 'Teams' alsnog hun leidingdag gehouden, inclusief spellen en samen koken! Er is in groepen gewerkt aan challenges, raadsels en spellen en er is gesproken over hoe ze de digitale kampweken op gaan zetten en de taken zijn verdeeld. 


 

Nieuws van Assel Don Bosco Centrum

 
 

Maart 2020…Nederland gaat in lock-down. Corona legt het openbare en sociale leven stil. Maar gelukkig kan iedereen via de telefoon en via Skype, videobellen, Meet en Teams contact met elkaar houden. Je kunt zelfs een nieuw bestuur vormen en elkaar voor het eerste via Skype ontmoeten. Deze primeur had het nieuwe bestuur van Assel Don Bosco Centrum. Helemaal nieuw waren ze natuurlijk niet voor elkaar, want Don Bosco vormt de rode draad in ieders verhaal en wie Don Bosco als rode draad heeft komt elkaar natuurlijk altijd wel ergens tegen. Samen met de zittende bestuursleden Anno van de Weide (voorzitter) en Peter Overmars (secretaris), vormen Dominique Voesten, oud-bestuurslid van de Stichting Jeugd- en jongerenkampen Don Bosco (DeeBeetje) en zeer verbonden met Don Bosco, en Dominiek Deraeve, salesiaan, ook zeer verbonden met Don Bosco en belangrijk voor een versterkte samenwerking met de communiteit in Assel, sinds begin mei het nieuwe bestuur van ADBC.
Ze zijn direct aan de slag gegaan met het zorg dragen voor het, op een verantwoorde manier, open kunnen gaan van het centrum vanaf 1 juli. Wie meer wil weten over de maatregelen die genomen zijn om te kunnen voldoen aan de richtlijnen in deze tijd van corona is van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op de website: www.asseldonboscocentrum.nl.


 

Wist je dat...

 
 

✔  Kapster June bij Don Bosco Straatvisie eind mei twee middagen dak- en thuisloze jongeren uit Amsterdam gratis heeft geknipt, applaus voor June!
  Het jaarverslag 2019 van DeeBeetje is verschenen en is online beschikbaar via www.jeugdkampendonbosco.nl
✔  Na de oproep hebben twee mensen zich bij Don Bosco Zevenhuizen (Apeldoorn) aangemeld voor het onderhoud van de tuin, ze hebben er zin in!
✔  Het interdisciplinaire platform 'Ruimte voor de Jeugd' organiseerde 4 juni een speelforum over 'spelen in coronatijd' waarvan binnenkort een verslag verschijnt.
 ✔ Voor de caravan die Don Bosco Deventer gratis beschikbaar stelt veel belangstelling is. Diverse alleenstaande moeders en vaders hebben gevraagd om de caravan te mogen gebruiken en willen graag hulp ter begeleiding. Velen hiervan wonen in kleine flatjes in soms te kleine ruimten en vermoedelijk door het vele thuis zitten is er meer behoefte aan hulp en om er even tussen uit te kunnen.


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl.
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier