Nieuwsbrief april 2020

 
 

De tweede nieuwsbrief in coronatijd. Nu de sociale contacten grotendeels wegvallen, gebruiken Don Boscocentra deze tijd om te experimenteren en is er ruimte voor vernieuwing. Kinderen gaan niet naar school, spelen minder buiten en besteden meer tijd aan beeldschermmedia dan ooit. Hoe houd je als jongerenwerker contact met jongeren en gezinnen waar je je zorgen over maakt? Want er is groeiende zorg over kinderen die in een onveilige omgeving thuis zitten. Gelukkig zien we veel mooie initiatieven, waarbij mensen elkaar steunen en er voor elkaar willen zijn.
In deze bijzondere tijd wensen we je veel sterkte met alles wat er op je af komt. Zorg goed voor jezelf en je naasten. Samen zijn we niet alleen.


 

Boodschap van hoop

 
 

We bevinden ons in de week voor Pasen, de 'goede week'. Wat deed Jezus voor zijn sterven? Hij ging op zijn knieën voor zijn leerlingen zitten en waste hun voeten. Hij vroeg om ook elkaars voeten te wassen. Zo gaf Hij een duidelijk voorbeeld van wat hij ‘gerechtigheid’ noemt. Hij was niet op zichzelf gericht maar wil andere mensen tot hun recht laten komen. 
We zagen het Don Bosco doen, samen met de jongeren, toen de cholera uitbrak in Turijn. Ze boden zich aan om zich te bekommeren om de zieken op straat. Zo brachten zij gerechtigheid in de praktijk.
We zien de indrukwekkende voorbeelden in deze dagen van mensen. Mensen die hun oren en ogen open hebben om waar nodig aandacht en hulp te geven, mensen die in risicovolle omstandigheden levens proberen te redden, mensen die thuisblijven om anderen te sparen. Het zijn zij, jij en ik. Zijn wij allen niet de mensen die de boodschap van Pasen doen oplichten in deze onvoorspelbare tijd? Toont zich in ons openhartig handelen niet de boodschap van hoop:  dat het licht sterker is dan het donker, het leven sterker dan de dood? 
Het is deze boodschap van hoop, die ons al eeuwen lang overeind houdt. Zalig Pasen!


 

Don Bosco De Maten online actief

 
 

Jongerenwerkers van Don Bosco De Maten zijn online zeer actief op Instagram en Facebook en houden zo contact met jongeren. Zo gingen ze afgelopen week 'live' met jeugdagent Vincent en werden er veel goede en interessante vragen vanuit de jongeren beantwoord. Om onderling contact te houden deelden ze (TikTok)filmpjes die jongeren vanuit thuis hadden ingezonden. Zo doet iedereen - Team Don Bosco samen met de jongeren - zijn best in deze challenge. Door de veel lege hangplekken in de wijk is dit op straat gelukkig te merken. Het geplande jongerenkamp is tot nader order uitgesteld.


 

Wandelen met Straatvisie

 
 

Don Bosco Straatvisie biedt de gelegenheid om met maximaal drie mensen te gaan wandelen om zo de eenzaamheid te doorbreken. Zo kunnen ze toch wat contact houden en wandelen en lekker buiten zijn is gezond en goed tegen stress. Uiteraard wordt onderling voldoende afstand gehouden. Vertrek op dinsdag, woensdag en vrijdag om 13.00 uur, vooraf aanmelding is noodzaak.


 

U-2BHeard! en signalen van jongeren

 
 

De afgelopen dagen postte U-2B Heard! op Facebook signalen die ze van jongeren ontvingen omtrent het coronavirus ter bewustwording. Jongeren geven aan dat ze het moeilijk vinden dat ze afstand moeten bewaren. Jongeren in een kwetsbare positie hebben juist in deze coronatijd extra liefde en een knuffel nodig. Want veel jongeren voelen zich door de sociale isolatie eenzamer. Voor de jongeren in de hulpverlening is het lastig om de hulpverleners niet te kunnen spreken. Midden in een traject even stoppen met hulp is lastig en best heftig. Is er iets wat jou vanuit het perspectief van kwetsbare jongeren opvalt? Stuur U-2B Heard! een berichtje!


 

Don Bosco Rijswijk

 
 

Don Bosco Rijswijk doet actief mee aan de Berenjacht. Ze vragen kinderen om foto's te sturen als bewijs dat hun beer daadwerkelijk gespot is. Daarnaast heeft het kookteam al meer dan 100 zelf bereide verse maaltijden in de buurt bezorgd. Ze gaan hier sowieso nog tot en met 24 april mee door. Bestellen kan telefonisch of via ikdoemee@donboscorijswijk.nl


 

DeeBeetjekampen in voorjaar afgelast

 
 

Gezien de meest recente richtlijnen vanuit de overheid mogen er tot 1 juni geen bijeenkomsten worden gehouden. Ook niet meer voor groepen tot  honderd personen. Assel Don Bosco Centrum heeft daarom alle huurders/groepen een mail gestuurd dat geplande activiteiten in deze periode worden afgezegd. Dit houdt in dat zowel het voorjaars- als het leidingweekend niet doorgaan. DeeBeetje gaat er vooralsnog van uit dat ze deze zomer nog wel mooie en spetterende kampen kunnen organiseren. Omdat de kampleiding nu niet kan samenkomen, zullen de voorbereidingen wel wat extra creativiteit vergen maar daar zijn ze juist goed in.


 

Cursus Don Bosco en zijn Erfgoed 2020 - 2022

 
 

Het team van Don Bosco Vorming & Animatie in Vlaanderen biedt volgend schooljaar een nieuwe editie van de cursus ‘Don Bosco en zijn erfgoed’. Het is een uitgelezen kans om de salesiaanse identiteit van je organisatie te verstevigen en een netwerk te bouwen van salesiaans bewogen en deskundige mensen. Goed om te weten is dat deze cursus maar om de twee jaar aangeboden wordt. Wees er dus snel bij om je team van ‘salesiaanse ondersteuners’ uit te breiden. Op dinsdag 2 juni 2020 is bij Don Bosco in Oud-Heverlee (België) een infomiddag voor geïnteresseerden. Kandidaat-deelnemers kunnen met elkaar kennismaken en krijgen tussen 14.00 uur en 16.00 uur meer uitleg over inhoud, verwachtingen en data. Heb je interesse? Schrijf je tijdig in (ook bij twijfel), zodat de organisatie contact kan opnemen als de omstandigheden dit vereisen. Inschrijven voor de infomiddag kan online (vóór 27 mei). Meer info vind je op hun website.


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl.
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier