Nieuwsbrief maart 2020

 
 

Deze nieuwsbrief is niet de meest vrolijke vanwege het uitbreken van het coronavirus. Alle Don Boscocentra zijn gesloten en alle activiteiten die voor de komende tijd gepland stonden zijn nu onzeker geworden vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. De zorg voor alle bezoekers en medewerkers staan centraal. Alleen door samen te werken, kunnen we het Covid-19 Coronavirus verslaan! Gelukkig zijn er ook mooie, nieuwe initiatieven.
Medewerkers van Don Bosco werken de komende tijd vanuit huis. Je kunt voor alle vragen en opmerkingen contact opnemen met het algemene nummer van Don Bosco Werken Nederland: 06 17498124. Veel sterkte gewenst met deze situatie, maak er het beste van!


 

Ter inspiratie

 
 

Jongeren ontwikkelen zich door experimenteren, worsteling, vallen en opstaan. Componenten die nodig zijn voor hun groei. We worden als Don Boscomedewerkers uitgedaagd om mee te leven in dit proces van ‘ervaringen opdoen’. Niet vanuit normering maar vanuit hun concrete ervaringen samen bezien ‘wat helpt mij vooruit en wat niet’. Zo blijven we met respect naast hen staan op zoek naar groeikansen.

In deze tijd van 'opsluiting' attenderen we de onze lezers nog eens op de documentaire 'Leven bezield door Don Bosco' die men zelf kan bezoeken op internet. Dit is het uitgelezen moment om salesiaanse wijsheid en inspirerende woorden tot je te nemen in tijden van quarantaine zonder enig besmettingsgevaar.


 

 
 

Don Bosco jongerenwerkers Fiona Dreef en Ebu Aslan gingen deze week live op Instagram en Facebook om jongeren in Apeldoorn in duidelijke taal te informeren over het coronavirus en wat ze nu wel en juist niet moeten doen.
Waar ze het over hebben gehad? Ze merkten dat jongeren nog niet helemaal doorhebben wat de nieuwe maatregelen inhouden en nog steeds met grote groepen buiten afspreken. Nu wordt er door de media steeds gezegd dat jongeren niet/minder vatbaar zijn voor het virus. Wat jongeren niet is verteld, is dat zij wel drager zijn van het virus waardoor ze ongewenst een gevaar voor anderen zijn (met name ouderen en zwakkeren). De speech van premier Rutte was voor veel jongeren niet duidelijk genoeg en daarom hebben ze geprobeerd deze in Jip- en Janneketaal uit te leggen. Daarnaast hebben ze het met jongeren gehad over hun school. Wat gebeurt er nu ze niet naar school zijn en thuis moeten leren? Kortom, een prima alternatief om contact te houden met jongeren! Vooral omdat ze jongeren kunnen uitnodigen in de livestream en in gesprek kunnen met elkaar. Dit gaan ze zeker vaker doen! Meekijken? Volg ze op instagram @donboscodematen


 

Team Don Bosco Rijswijk biedt hulp

 
 

Het team van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk grijpt de onvermijdelijke, tijdelijke sluiting wegens het coronavirus aan om zich op een andere manier in te zetten voor de buurt. Zieke, oudere of eenzame mensen kunnen het team van Don Bosco Rijswijk inschakelen voor hulp. Ze duiken de keuken in en bezorgen desgewenst elke dag een gezonde, verse maaltijd aan huis (in een straal van maximaal drie kilometer van het Julialaantje in Rijswijk) en deze worden aan huis gebracht voor 5 euro. Ook openen ze hun telefoonlijn voor andere hulpvragen. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen of het uitlaten van de hond. Kent u iemand die behoefte heeft aan een maaltijd? Iemand die niet zelf de deur uit kan voor boodschappen? Don Bosco Rijswijk is dagelijks tussen 10 en 18 uur bereikbaar op 06-28605152 of 070-3367070. Mailen mag ook: ikdoemee@donboscorijswijk.nl


 

Wandelen en hapjes tegen eenzaamheid in Amsterdam

 
 

Voel je je in deze coronatijd eenzaam in Amsterdam? Meld je bij Don Bosco Straatvisie aan voor een wandeling. Op dit moment ontvangt het Don Bosco huis aan de Apollolaan in Amsterdam geen jongeren. Daarom heeft het team bedacht om in kleine groepjes door de stad te wandelen zodat ze dan toch verbonden met elkaar verbonden blijven. Lekker buiten zijn en bewegen is gezond en helpt tegen stress.
Wanneer? dinsdag, woensdag en vrijdag om 13.00 uur.
Waar verzamelen? Bij het weteringscircuit: Pannenkoekenhuis De Carrousel, H.M. van Randwijkplantsoen 1, Amsterdam.
Maximaal aantal personen per keer is drie, dus meld je tijdig aan. Houd gepaste afstand om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 
Op maandag en donderdag komt Don Bosco Straatvisie wegens corona langs met hapjes voor jongeren. W-app of bel Ikbal 06-21363448 / Amber 06-20810003 of Sterre 06-40174208.


 

SAMEN APP

 
 

Zoals velen van jullie weten maakt SAMEN elke zomer een groepsreis. Vorig jaar zijn ze naar Kenia geweest en hadden een nieuw soort thema voor hun reis. Het thema was niet-formeel leren. De groep werkte drie weken samen met jongeren en medewerkers van Don Bosco-projecten in Kenia.
Na hun reis kwamen ze op het idee om alles wat ze geleerd hadden in een Webb-APP te zetten. Je vindt hier de applicatie, doe er je voordeel mee!


 

Onzekerheid over datum Don Bosco Feest Nederland

 
 

De datum van het landelijke Don Boscofeest is vanwege het coronavirus onzeker geworden. Het feest dat eerder wegens de storm ciara werd uitgesteld was nu gepland op 14 juni in het nieuwe onderkomen van Don Bosco Deventer mits de situatie dan velig is. Onder het motto ‘kleurrijk Don Bosco’ presenteert Deventer dan haar succesvolle project ‘The Colourful Circle’ en wordt ook de speciale 'Colourful Circle auto' onthuld. Jongerenkoor Jestics verzorgt een optreden. Uiteraard is er weer wat lekkers te eten en te drinken wat zo kenmerkend is voor Don Bosco’s gastvrijheid. We zien uit naar het Don Bosco feest waar ontmoeting, gezelligheid en verbondenheid centraal staan. Je bent van harte welkom en uitgenodigd! Locatie: Don Bosco Deventer (goed bereikbaar met openbaar vervoer), Koningin Julianastraat 89, Deventer. Tijd: 14.00 – 16.30 uur. Voor meer info en aanmelding: donboscowerken@donbosco.nl  of 06-17498124.


 

Vorming Amsterdam

 
 

Don Bosco Straatvisie in A'dam heeft de stagiairegroep die in september is gestart, uitgebreid met nieuwe enthousiaste studenten. Ook zij gaan zich inzetten voor de jongeren die bij Don Bosco op de Apollolaan een warme, gastvrije plek zoeken. Wie Don Bosco was en wat zijn visie op jeugd- en jongerenwerk is, kwam aan de orde in de vormingsbijeenkomst op woensdag 12 februari. Een leerzame en interactieve bijeenkomst, dankzij de openhartige en treffende inbreng van de studenten. Veel vrolijkheid en zin gewenst in het Don Boscowerk!


 

Cursus Don Bosco en zijn Erfgoed 2020 - 2022

 
 

In deze twee jaar durende cursus leer je de belangrijkste aspecten van het leven, de pastorale bewogenheid en de pedagogische opties van Don Bosco kennen. Dit gebeurt steeds met aandacht voor de relevantie hiervan binnen jouw werkcontext. Je verwerft handvatten om de verworven inzichten zelf te hanteren en door te geven aan collega’s in je eigen werkomgeving. Op de geplande informatiemiddag op dinsdag 12 mei krijg je meer info over het inhoudelijk programma, de verwachtingen vanuit de begeleiding, de exacte data, enzovoorts. En uiteraard krijg je de gelegenheid om vragen te stellen. (Infomiddag onder voorbehoud van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus).


 

Wordt donateur

 
 

Het is mogelijk via de website donboscowerken.nl periodiek of éénmalig donaties over te maken voor jeugd en jongeren. Met het geld worden projecten  van het Don Bosco jeugd- en jongerenwerk in Nederland ondersteund. De giften zijn uiteraard aftrekbaar van de belasting.
Testament
U kunt er voor kiezen een deel van uw geld na te laten aan de Stichting Don Bosco Werken Nederland. Soms denken mensen dat nalatenschap om grote bedragen gaat maar dat hoeft helemaal niet. Wat u ook wilt nalaten, wij zijn zeer dankbaar voor iedere gift. Door Stichting Don Bosco Werken Nederland in uw testament op te nemen helpt u jeugd en jongeren in Nederland aan een betere toekomst.
 


 

Wist je dat...

 
 

 Joost Middelhoff - oud-eindredacteur - van Don Bosco NU op 19 maart onverwacht is overleden aan een hartaanval. Dat hij moge rusten in vrede.
 De geplande reünie van oudleerlingen van Don Bosco Leusden op 18 april wordt tot nader orde uitgesteld vanwege het coronavirus. Wellicht dat er in september een herkansing mogelijk is.
  Don Bosco Rijswijk nog enthousiaste vrijwilligers zoekt om mee te helpen tijdens het Vakantebos van 10 t/m 28 augustus 2020. Heb je veel energie, ben je creatief en heb je hart voor kinderen? Meld je dan aan! www.donboscorijswijk.nl.
 De in mei geplande Turijnreis naar de roots van Don Bosco wordt vanwege corona uitgesteld naar het najaar mits de situatie dan veilig is.
✔ Er afgelopen week een mooi artikel in de Deventer Post stond over het Colorful Circle project van Don Bosco Deventer.


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl.
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier