Nieuwsbrief december 2019

 
 

Hoera, dit is onze 100e nieuwsbrief! Met het eind van het jaar in zicht kunnen we gaan terugblikken op een mooi en vruchtbaar jaar met veel aandacht en activiteiten voor jongeren in Nederland. Enkele hoogtepunten: het 35-jarig jubileum van SAMEN en succesvolle jeugdkampen in Assel, Lelystad en Rijswijk. Gelukkig zijn er in deze donkere dagen weer veel lichtpuntjes te zien en is er volop leven binnen de Don Bosco wereld. Als je deze nieuwsbrief doorleest ben je weer helemaal op de hoogte over wat er geïnspireerd door de droom van Don Bosco in Nederland zoal gaande is. We wensen je veel leesplezier, fijne kerstdagen en een goede wissel naar 2020.


 

Agenda

 
 

✔ 8 december 2019 - Bijeenkomst Don Bosco Medewerkers in Amsterdam
✔ 9 december 2019 - 10 jarig jubileum U-2B Heard! (Don Bosco Utrecht)
✔ 18 januari 2020 - College Tour / 'Don Bosco verdiept' in Assel
✔ 31 januari 2020 - Don Boscofeest Amsterdam
✔ 1 februari 2020 - Don Boscofeest in Rijswijk

✔ 9 februari 2020 - Landelijk Don Boscofeest: Kleurrijk Don Bosco in Deventer


 

Ter inspiratie

 
 

‘Don Bosco’ = Uitzichtloze situaties ombuigen naar kansen.


 

Nieuwe muziekstudio Don Bosco Zevenhuizen

 
 

Eind november opende Bosco Zevenhuizen (Apeldoorn) haar nieuwe muziekstudio. Dankzij een financiële bijdrage van stichting Vrienden van Don Bosco Apeldoorn en de inzet van de jongeren kon de vernieuwde muziekstudio van Don Bosco Zevenhuizen feestelijk in gebruik worden genomen met onder andere een rap-workshop. Het was een mooie avond.


 

10-jarig jubileum U-2B Heard! op 9 december

 
 

Maandagmiddag 9 december 2019 staat U-2B Heard! met een speciaal programma stil bij haar 10-jarig bestaan in het oude Stadhuis van Utrecht. U-2B Heard! werd tien jaar geleden in opdracht van de Gemeente Utrecht opgericht en ondergebracht bij Stichting Don Bosco Spirit. De eerste jaren was het platform een belangenbehartiger en vertegenwoordiger van en voor zwerfjongeren in Utrecht.
Met de transitie Jeugd in 2015 is de doelgroep breder geworden en betreft nu alle kwetsbare jongeren in Utrecht. U-2B Heard! is een cliëntenplatform voor en door kwetsbare jongeren tussen 16 en 27 jaar die in aanraking zijn gekomen met wooninstanties, jeugdzorg en andere organisaties, doordat ze bijvoorbeeld schulden hebben of problemen in de familiekring. De jongeren komen drie dagen per week samen, doen onder begeleiding van de coördinatoren onderzoek naar de huidige situatie en denken na over toekomstperspectieven. U-2B Heard! heeft goed contact met de gemeente en diverse instellingen en durft actuele thema’s aan te snijden. De groep U-2B Heard! onderscheidt zich door de actieve participatie van jongeren uit Utrecht, allen afkomstig uit verschillende wooninstellingen en achtergronden. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies aan Gemeente Utrecht, diverse woon- en hulpverleningsinstellingen en zelfs aan verschillende Ministeries.


 

​Kids 4 society Rijswijk zetten het licht aan

 
 

Don Bosco Rijswijk is deze winter gestart met dit Kids 4 society-project waarbij kinderen kennismaken met allerhande vrijwilligerswerk. Het geeft een goed gevoel om iets te doen voor een ander! Afgelopen maandag hebben tien enthousiaste kinderen samen met vrijwilligers van Rijswijks Belang een steentje bijgedragen aan de veiligheid van fietsers uit de omgeving. Bepakt met fietslampjes hebben zij op een gevaarlijk kruispunt fietsers attent gemaakt op het belang van goede verlichting. Waar nodig werden lampjes door de kinderen gecontroleerd en uitgedeeld. Zie ook de reportage van Rijswijk TV.


 

Don Bosco College Tour 18 januari 2020

 
 

Voor iedereen die zich wil verdiepen in Don Bosco en hoe we zijn voorbeeld in de praktijk kunnen brengen in deze tijd, biedt Don Bosco Werken Nederland een jaarlijks terugkerende vormingsmiddag aan: ‘Don Bosco verdiept’. Zie ook de bijlage bij deze nieuwsbrief.
Op Don Bosco’s levenswijsheid, pedagogische inspiratie en spiritualiteit wordt een verhelderend licht geschenen, vanuit hedendaagse  kennis en ervaring. Sprekers, videopresentatie, onderlinge uitwisseling en gezellige ontmoeting zullen de middag kleuren. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Villa, Pomphulweg 106 te Assel op zaterdagmiddag 18 januari 2020. Aanvang: 13.30 uur – einde: 17.00 uur.  Voor wie wil: broodjes en soep staan klaar tussen 12.30 en 13.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan via vorming@donbosco.nl.


 

The Colourful Circle on Tour

 
 

Het project The Colorful Circle van Don Bosco Deventer heeft sinds kort een eigen bestelauto. Dankzij een geweldige donatie van Rotaract Deventer voor het seizoen 2018/2019 was er nog wat geld over om deze mooie Opel aan te schaffen. Hiermee is het heel handig om workshops op diverse locaties te houden in en om Deventer. Het project komt op verzoek ook graag een keer bij andere Don Bosco Werken in Nederland. Zondag 9 februari is projectleider Elsa Rothengather met haar assistenten present op het jaarlijkse Don Bosco feest. Binnenkort wordt de bestelauto gepimpt en rijdt er in Deventer een kleurrijke en opvallende promotie-auto rond.


 

Kleurrijk Don Bosco Feest Nederland

 
 

Zondagmiddag 9 februari 2020 is er weer een geweldig feest voor iedereen die betrokken is bij het Don Boscowerk in Nederland. Dit jaar zijn we te gast op de nieuwe locatie van Don Bosco Deventer. Er zal wat lekkers te eten en te drinken zijn en uiteraard staan ontmoeting, gezelligheid en verbondenheid ook dit jaar weer centraal. Onder het motto ‘Kleurrijk Don Bosco’ presenteert Deventer haar succesvolle project ‘The Colourful Circle’.  Je bent van harte welkom en uitgenodigd! Locatie: Don Bosco Deventer (goed bereikbaar met openbaar vervoer), Koningin Julianastraat 89, Deventer. Tijd: 14.00 – 16.30 uur. Voor meer info en aanmelding: donboscowerken@donbosco.nl  of tel. 06-17498124.


 

Don Bosco feesten in Amsterdam en Rijswijk

 
 

Don Bosco feest Amsterdam
Het feest van Don Bosco wordt gevierd op vrijdag 31 januari 2020 om 19.00 uur in Parochie van de Vier Evangelisten, Pieter Calandlaan 196, Amsterdam Nieuw-West. Er is dan een Misviering met aansluitend een feestelijke receptie. Iedereen is van harte welkom!
www.devierevangelistenamsterdam.nl
 
Don Bosco festival Rijswijk
Zaterdag 1 februari 2020, van 12.00 tot 16.00 uur wordt het Don Boscofeest in Rijswijk gevierd, dit keer met als motto ‘Kleurrijk Don Bosco’. Het festival is altijd een geweldig leuk spektakel voor kinderen en (groot)ouders. Iedereen is welkom, de toegang is vrij!


 

Wintereditie Don Bosco NU

 
 

Komende week valt de wintereditie van Don Bosco NU bij de abonnees op de mat. Twee jonge Don Boscofans uit Lisse schreven over wat kerst voor hen betekent. Het thema van de DeeBeetje vakantiekampen 2020 is binnenkort geen mysterie meer want het wordt in dit nummer onthuld. Voor de oud-leerlingen van Don Bosco Leusden is er in april 2020 een laatste reünie met een prachtig programma, je leest er meer over in deze editie. In de rubrieken Nieuws.nl en in de agenda is aandacht voor de activiteiten van de diverse Don Boscowerken in het land. Tot slot is er de ‘de inspiratie van’ redactielid Simon Nongrum, de jongste salesiaan in Nederland. Stuur een mail naar info@donbosco.nl als je deze inspirerende Don Bosco NU toegezonden wilt krijgen.


 

Wist je dat...

 
 

-Bij Don Bosco Zevenhuizen (Apeldoorn) Sinterklaas uitbundig werd gevierd. Ook bij het Sintfeest getiteld 'Ontmoeten & beleven' van Don Bosco Rijswijk was het genieten! Zestig kinderen met en zonder beperking deden samen Pietengym alsof het niets was en hielpen elkaar met Sintjes knutselen. Het feest eindigde in de disco met voor iedereen een kado.
-Peter Overmars heeft 
voorlopig de algehele coördinatie van Assel Don Bosco Centrum op zich genomen.
-Don Bosco Deventer op 1 december een Colourful Circle Workshop organiseerde met Nederlandse kinderen en kinderen van vluchtelingen in het AZC Schalkhaar.
-Don Bosco Straatvisie woensdagmiddag 11 december sfeervolle theelichtjes gaat maken tijdens de Meiden/moederinloop.
-Er een handreiking 'Online Jongerenwerk' is ontwikkeld door het Nederlands Jeugd Instituut en het JOZ. Sociale media maken een steeds groter onderdeel uit van de leefwereld van jongeren. Voor jongerenwerkers is het niet langer voldoende om alleen offline actief te zijn.


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl.
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier