Nieuwsbrief november 2019

 
 

De klok is inmiddels weer verzet en de donkere wintertijd is aangebroken. Gelukkig zijn er in deze donkere dagen weer veel lichtpuntjes te zien en is er volop leven binnen de Don Bosco wereld. Als u deze nieuwsbrief doorleest bent u weer helemaal op de hoogte over wat er geïnspireerd door de droom van Don Bosco in Nederland zoal gaande is. 


 

Agenda

 
 

✔ 14 november 2019 - Vergadering Raad van Werken in Utrecht
✔ 29 nov t/m 1 dec - Informatieweekend SAMEN over vrijwilligerswerk met straatkinderen
✔ 
8 december 2019 - Bijeenkomst Don Bosco Medewerkers in Amsterdam
✔ 9 december 2019 - 10 jarig jubileum Don Bosco Spirit (Utrecht)
✔ 18 januari 2020 - College Tour / 'Don Bosco verdiept' in Assel
✔ 9 februari 2020 - Landelijk Don Bosco feest: Kleurrijk Don Bosco


 

Ter inspiratie

 
 

Don Bosco:
Ik veroordeel jongeren niet om hun gedrag en stel geen onhaalbare eisen aan hen. Ik probeer me geduldig met hen te verbinden via de gewone dingen: samen spelen, eten, afwas doen… De indirecte opvoedende kracht van dat ‘gewone’ en dagelijkse samenleven is niet te onderschatten.


 

Vormingsdag 'Don Bosco Verdiept' op 18 januari 2020

 
 

Voor iedereen die zich wil verdiepen in Don Bosco en hoe we zijn voorbeeld in de praktijk kunnen brengen in deze tijd, biedt Don Bosco Werken Nederland een jaarlijks terugkerende vormingsmiddag aan: ‘Don Bosco verdiept’. Op Don Bosco’s levenswijsheid, pedagogische inspiratie en spiritualiteit wordt een verhelderend licht geschenen, vanuit hedendaagse  kennis en ervaring. Sprekers, videopresentatie, onderlinge uitwisseling en gezellige ontmoeting zullen de middag kleuren. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Villa, Pomphulweg 106 te Assel op zaterdagmiddag 18 januari 2020. Aanvang: 13.30 uur – einde: 17.00 uur.  Voor wie wil: broodjes en soep staan klaar tussen 12.30 en 13.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan via vorming@donbosco.nl


 

Voorstelling Osso over zwerfjongeren UITVERKOCHT

 
 

Don Bosco Apeldoorn en Don Bosco Werken Nederland zijn betrokken bij de organisatie van de voorstelling Osso (zonder (t)huis) die maandag 11 november 2019 te zien is in Schouwburg Opheus in Apeldoorn. De voorstelling is inmiddels uitverkocht.
De voorstelling wordt gespeeld door (voormalige) dak- en thuisloze jongeren. OSSO is gemaakt op basis van waargebeurde ervaringen. Ervaringen die laten zien hoe je door pech (een ongelukkige thuissituatie, pesten en/of verkeerde vrienden) op straat kunt belanden. OSSO confronteert je met de zwaarte van het straatleven, hoe het voelt om te moeten dealen met onveiligheid, eenzaamheid en de verleidingen en gevaren van drugs, alcohol en gokken. Een voorstelling over het dagelijks leven van jongeren zonder (t)huis, voor iedereen die betrokken is bij het jeugd- en jongerenwerk.


 

Update Don Bosco Deventer

 
 

Don Bosco Deventer is de afgelopen periode verhuisd naar een nieuwe locatie in een andere wijk van Deventer. Ze hebben nu een veel grotere ruimte die helemaal van hun is. De gemeente Deventer heeft besloten om de wijk de komende vijf jaar flink te renoveren. De visie van Don Bosco Deventer is om hun inzet in de wijk naar het voorbeeld van Don Bosco in Turijn vorm te geven. Bij de eerste burendag eind september hebben ze bewoners kunnen activeren die voor het eerst in het gebouw kwamen, waar ook de molukse community al jaren actief is. Ze hebben de omgeving rondom het pand opgeruimd waar de hele wijk blij mee is. Ze hebben daar echt veel credits mee verdiend, mensen zijn blij met de Don Bosco aanwezigheid in hun wijk. Het nieuwe adres is Koningin Julianastraat 89 in Deventer. 


 

Nieuws van SAMEN

 
 

SAMEN timmert de komende periode weer flink aan de weg. Zondag 17 november staat SAMEN op de informatiemarkt ‘jij naar het buitenland’ in de Centrale Bibliotheek, Oude gracht 167 in Utrecht
Op 22 en 23 november staat SAMEN op de BuitenlandBeurs in de jaarbeurs in Utrecht bij de Vereniging Volunteer Correct stand op het vrijwilligersplein.
Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 1 december organiseert SAMEN weer een informatieweekend in Assel. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in internationaal vrijwilligerswerk op een Don Boscoproject voor een paar maanden.


 

Informatieweekend: werken met straatkinderen

 
 

Op 29, 30 november en 1 december is er in Assel een informatieweekend over werken met straatkinderen. Het weekend wordt georganiseerd door oud-vrijwilligers van SAMEN. Door middel van verschillende actieve werkvormen maak je kennis met de leefwereld van een straatkind, krijg je culturele dilemma’s voorgeschoteld en denk je na over de verschillende uitdagingen die je kan tegenkomen bij het doen van internationaal vrijwilligerswerk. Er zijn ervaringsverhalen van oud-vrijwilligers en ’s avonds kan je hen onder het genot van een drankje ons het hemd van het lijf vragen. Ook is er ruimte voor ontspanning in de prachtige natuur van de omgeving. Check www.samen.org voor meer info en aanmeldingen.


 

Najaarsweekend DeeBeetje ging terug naar '80 jaren

 
 

In de Kampschuur van Assel vond eind oktober een wel heel vreemde gebeurtenis plaats. Dankzij een heuse TimeWarp kwamen 19 jongeren tussen de 15 en 17 jaar weer terecht in de jaren '80. Het begon direct goed. Bij de eerste sprong landde iedereen bij de Berlijnse Muur, net op tijd om die eens helemaal te slopen. Daarna volgden nog meer typische jaren '80 activiteiten: een spannende en natte wandeltocht in de sfeer van de Goonies en Stranger Things, confrontaties met oude relieken zoals casettebandjes en VHS-tapes, en een grote arcadehal vol met antieke spellen, zoals Snake, Mario Kart en Donkey Kong. Er is een eigen Live-Aid video gemaakt: met de hele groep voor een goed doel dansen! Iedereen ging lekker aan de disco en gaf 200%. Niet alles ging zonder problemen. Het eten ging gruwelijk mis, mede omdat de kookstaf de tafels voor een grote sjoelbak aanzagen. Tijdens de disco waren de rolschaatsen vermist. En uiteraard kwam er ook weer een einde aan deze nostalgische periode waarin iedereen geweldig heeft genoten. Waar zou de TimeWarp de deelnemers volgend jaar brengen?


 

Wist je dat...

 
 

-Don Bosco Rijswijk sinds 1 november 2019 onderdak biedt aan Muziekschool Rijswijk waar je terecht kunt voor o.a. drum-, zang- en gitaarles.
-Don Bosco Rijswijk op woensdagmiddag 27 november 2019 vanaf 13.00 uur een kleding & spulletjesmarkt organiseert.
-Voor de Turijnreis naar de Roots van Don Bosco in mei 2020 hebben zich 31 mensen aangemeld.
-De herdenking van de overleden Nederlandse salesianen vindt plaats op zondag 17 november plaats in de Petrus en Pauluskerk, Kerkplein 1 te Soest, aanvang 14.00 uur.
-Nieuwe publicatie: Handboek Jeugdparticipatie 
-De nieuwe website voordejeugd.nl gericht is op verbeteren van zorg voor de jeugd, voor professionals, jeugdzorgaanbieden en overheden. 


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl.
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier