Nieuwsbrief oktober 2019

 
 

Afgelopen maand was er o.a. een geslaagde SAMEN reünie. Donderdag 17 oktober was het Wereldarmoededag. Er is in Nederland stil gestaan bij het feit dat 450.000 kinderen dagelijks de gevolgen van armoede ondervinden. Er heerst veel verborgen armoede, het is niet zichtbaar dat een kind zonder ontbijt naar school gaat. En tijdens de middag is het broodtrommeltje soms leeg. Gemiddeld groeien 2 á 3 kinderen per schoolklas in armoede op. Er zijn zelfs wijken in Nederland waar dit aantal vele malen hoger ligt. Don Bosco maakte zich in zijn leven sterk voor jongeren aan de onderkant van de maatschappij en vormt voor ons nog steeds de bron van inspiratie.


 

Agenda

 
 

18 t/m 20 oktober - Najaarsweekend van DeeBeetje in Assel
27 oktober 2019 - Bijeenkomst Don Bosco Medewerkers in Amsterdam

29 nov t/m 1 dec - Informatieweekend SAMEN over vrijwilligerswerk met straatkinderen
9 december 2019 - 10 jarig jubileum Don Bosco Spirit (Utrecht)
9 februari 2020 - Landelijk Don Bosco feest
11 t/m 16 mei 2020 - Turijnreis naar de roots van Don Bosco


 

Ter inspiratie

 
 

‘Don Bosco’ dat is met een rugzak vol bagage stap voor stap op weg gaan en een steen verleggen…geduldig, mild en vol enthousiasme maar vooral onvoorwaardelijk.

Uit: inspiratiekalender Don Bosco Vorming & Animatie


 

Voorstelling Osso over zwerfjongeren 11 november

 
 

Don Bosco Apeldoorn en Don Bosco Werken Nederland zijn betrokken bij de organisatie van de voorstelling Osso (zonder (t)huis) die maandag 11 november 2019 te zien is in Schouwburg Opheus in Apeldoorn, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegangskaarten kosten 5 euro en zijn te reserveren via www.orpheus.nl.
Een voorstelling over het dagelijks leven van jongeren zonder (t)huis, voor iedereen die betrokken is bij het jeugd- en jongerenwerk
Weet jij hoe het voelt om er alleen voor te staan? Weet jij waar je tegenaan loopt als je geen (t)huis meer hebt? Waar ga je naar de wc of douchen?
Waar ga je heen als je verdriet hebt en je niet wilt dat anderen dat zien? Waar ga je heen als je het koud hebt, doodmoe bent en nergens kan slapen? Hoe bescherm je jezelf tegen agressie van anderen? Wat doe je als je geen toekomst ziet, geen geld hebt en drugs de enige uitweg lijken?
OSSO is een beeldende theatervoorstelling waar je door filmprojectie en spel het (over)leven op straat en in de nachtopvang ervaart. De voorstelling wordt gespeeld door (voormalige) dak- en thuisloze jongeren. OSSO is gemaakt op basis van waargebeurde ervaringen. Ervaringen die laten zien hoe je door pech (een ongelukkige thuissituatie, pesten en/of verkeerde vrienden) op straat kunt belanden. OSSO confronteert je met de zwaarte van het straatleven, hoe het voelt om te moeten dealen met onveiligheid, eenzaamheid en de verleidingen en gevaren van drugs, alcohol en gokken. Maar OSSO laat je ook de momenten van onverwacht geluk zien. Momenten die maken dat dakloze jongeren kracht vinden om door te gaan.


 

Bijeenkomst Medewerkers Don Bosco

 
 

Zondagmiddag 27 oktober is in Amsterdam de volgende bijeenkomst van de Medewerkers van Don Bosco, tijd 14.00 - 17.00 uur. Programma:
-Inloop met koffie en thee
-Welkom met aansluitend gebed 
-Powerpoint over Don Bosco. Wie is Don Bosco?
-Interactief Don Bosco spel
-Gebed en avondwoordje zoals Don Bosco dat zelf altijd deed. Heb jij de data al in je agenda gezet? Adres: Pieter Calandlaan 196 1069 LA Amsterdam. Aanmelden kan via medewerkers@donbosco.nl Volgende data (steeds op dezelfde locatie en tijd): 8 december, 26 januari, 8 maart, 19 april en 14 juni 2020.


 

Mee met de Turijnreis? Meld je vóór 1 november aan

 
 

Er zijn al ruim twintig aanmeldingen binnen maar deze maand is er nog kans om je aan te melden. Ga in mei volgend jaar mee met de Turijnreis 2020. Het is een prachtig mooie reis voor iedereen die betrokken is bij het werk van Don Bosco. De inspirerende reis voert langs plekken in Noord-Italië waar Don Bosco leefde en werkte. Ga je mee?! De reis is van 11 t/m 16 mei 2020 en kost 445 euro. De flyer is als bijlage met deze nieuwsbrief meegezonden. Aanmelden vóór 1 november 2019 via donboscowerken@donbosco.nl .


 

​Uitdagend najaarsweekend voor jongeren

 
 

Dit weekend beleeft een groep tieners van 15 t/m 17 jaar een herfstweekend met een uitdagend programma in de prachtige omgeving van Apeldoorn. De kampschuur in Assel is de uitvalsbasis voor alle activiteiten waaronder sportieve en spannende spelen in de bossen van de omgeving. Daarnaast is er natuurlijk gelegenheid om even lekker op de bank te chillen of op picknicktafels bij te kletsen en nieuwe vrienden te maken. 


 

Roer overgenomen bij Don Bosco Apeldoorn

 
 

Donderdag 10 oktober 2019 werd tijdens een receptie afscheid genomen van directeur Hans Stalknecht (links op de foto) en heeft hij zijn directeursschap officieel overgedragen aan zijn opvolger Wietse de Boer (rechts op de foto).Tijdens de receptie bij Don Bosco Zevenhuizen in Apeldoorn werd ook vrijwilliger Vincent Rietvelt in het zonnetje gezet vanwege het feit dat hij al 25 jaar verantwoordelijk is voor de financiële boekhouding van Don Bosco Apeldoorn. Het was een fijne middag met mooie woorden en ontmoetingen.


 

Informatieweekend: werken met straatkinderen

 
 

Het laatste weekend van november is er in Assel een informatieweekend over werken met straatkinderen. Het weekend wordt georganiseerd door oud-vrijwilligers van SAMEN. Door middel van verschillende actieve werkvormen maak je kennis met de leefwereld van een straatkind, krijg je culturele dilemma’s voorgeschoteld en denk je na over de verschillende uitdagingen die je kan tegenkomen bij het doen van internationaal vrijwilligerswerk. Er zijn ervaringsverhalen van oud-vrijwilligers en ’s avonds kan je hen onder het genot van een drankje ons het hemd van het lijf vragen. Ook is er ruimte voor ontspanning in de prachtige natuur van de omgeving. Check www.samen.org voor meer info en aanmeldingen.


 

Wist je dat...

 
 

-Don Bosco Apeldoorn bezig is om een Stichting Vrienden van Don Bosco op te zetten voor mensen die het werk van Don Bosco Apeldoorn onder kwetsbare jongeren een warm hart toedragen.
-Don Bosco Rijswijk per 1 november 2019 onderdak biedt aan Muziekschool Rijswijk waar je terecht kunt voor
o.a. drum-, zang- en gitaarles.
-Don Bosco Rjswijk op woensdagmiddag 27 november 2019 vanaf 13.00 uur een kleding & spulletjesmarkt organiseert.
-Jongeren van Don Bosco Straatvisie afgelopen maandag zelf posters hebben gemaakt met een persoonlijke quote! Check op hun Facebookpagina hoe tof deze zijn geworden!! 
-Don Bosco Deventer eind september een geslaagde burendag heeft gehouden waarbij er veel is opgeknapt in en rond hun nieuwe onderkomen aan de Koningin Julianastraat 89.
-
'Geen liefdadigheid, maar goed armoedebeleid', dat is wat de 15-jarige Floris vroeg aan de leden van de Tweede Kamer voorafgaand aan het armoede- en schuldendebat op 10 oktober j.l.


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl.
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier