Nieuwsbrief maart 2019

 
 

Het voorjaar breekt aan en dat biedt naast meer kleur en levenslust weer nieuwe inspiratie. Deze week gaan jongeren en tal van vrijwilligers van Don Bosco Straatvisie in Amsterdam de straat op om in actie te komen voor de zwerfjongeren. En volgende maand is al weer het voorjaarsweekend van DeeBeetje en staat het informatieweekend van SAMEN gepland. Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alles wat zich in Nederland binnen de Don Bosco wereld afspeelt.


 

Agenda

 
 

✔ 6 maart 2019 - Zwerfsteenactie Don Bosco Straatvisie
✔ 15 en 16 maart 2019 - NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland
✔ 6 - 8 april 2019 - Informatieweekend SAMEN over werken met Straatkinderen (in Assel)
✔ 12 - 14 april 2019 - Weekendkamp Don Bosco Apeldoorn (in Assel)
✔ 3 - 5 mei 2019 - Voorjaarsweekend DeeBeetje (in Assel)
 


 

Ter inspiratie

 
 

31 december 1868! In de kalender van Don Bosco staat opgetekend: Don Bosco deelt de ‘Strenna’ mee voor volgend jaar. Deze luidt: de slechte gesprekken vermijden’Onze Strenna (jaarspreuk) voor 2019 luidt: heiligheid ook voor jou’.
‘Heiligheid’ houdt in dat je onderscheid wilt maken tussen datgene wat eerlijk en zuiver is, en wat niet.
Een combinatie met Don Bosco’s Strenna kan aan de start van 2019 de vraag opleveren: "Voel ik aan welke gesprekken ik beter kan vermijden omdat ze niet eerlijk en zuiver zijn en daardoor anderen kunnen schaden?


 

Uitdagend voorjaarsweekend DeeBeetje

 
 

Het kampseizoen bij Deebeetje Kamp gaat weer van start! Het thema dit jaar is: De Middeleeuwen. De kinderen gaan avonturen beleven met ridders, jonkvrouwen en kastelen. In het weekend van 3 tot en met 5 mei vindt het voorjaarsweekend plaats in de prachtige omgeving van Assel, nabij Apeldoorn. Deelname kost 65 euro inclusief twee overnachtingen en maaltijden. In Assel dient de grote kampschuur met slaapzalen en activiteitenruimte als uitvalsbasis. Er is volop tijd voor sportieve en spannende spelen op de sportvelden en in het bos. En tijd om even lekker op de bank te chillen of op picknicktafels bij te kletsen en nieuwe vrienden te maken. Dit is een weekend voor de allerjongste deelnemers, van 8 tot en met 11 jaar. Tijdens dit weekend beleven de kinderen een hele kampweek in slechts drie dagen. Een uitgelezen kans om kennis te maken met de kampen! Je kunt je ook al inschrijven voor de rest van de kampweken. We zijn nog op zoek naar enthousiaste leiding voor onze kampweken! Meer informatie over onze kampen, of je opgeven als deelnemer of leiding? Kijk dan op onze website.
 


 

Speelse editie Don Boscofeest 2019!

 
 

Zondagmiddag 10 februari verzamelden zich vanuit het hele land zo'n 80 leden -jong en oud - van de Don Boscofamilie in de Kampschuur in Assel voor het Don Boscofeest in Nederland. Het feest wordt jaarlijks gevierd met alle Don Bosco werkers, vrijwilligers, vrienden en de salesianen van Don Bosco. ‘Haal het kind in je naar boven' was het motto dat de leiding van DeeBeetje, de organisatoren van deze editie, het feest hadden meegegeven.
Gerard van de Goorberg sprak namens het bestuur van Don Bosco Werken Nederland en provinciaal Wilfried Wambeke gaf een toelichting op de stand van zaken rond het Kapittel en de situatie rondom de toekomst van Assel.
Daarna was het de beurt aan Carola van der Sluis, die namens de leiding van DeeBeetje jeugdkampen, uitleg gaf over het ‘keuzemenu’ dat speciaal voor deze middag was samengesteld om de aanwezigen iets te laten proeven van de inhoud en sfeer van de vakantiekampen. Iedereen kon kiezen uit een speciale versie van verstoppertje spelen in de stal, het verkleed-raadspel, een quiz, of een spel tussen de stapelbedden in de slaapzaal. Jong en oud leefden zich hierbij enthousiast uit. Na de spelletjes werd het gezelschap onthaald op een heerlijke maaltijd geheel in Deebeetje stijl. Want uiteraard was er weer van alles aan lekkers te eten en te drinken wat zo kenmerkend is voor Don Bosco’s gastvrijheid. Het was een gezellige middag waarbij ontmoeting, spel en verbondenheid centraal stonden. Nadat het afval in kampstijl was ingezameld moest er nog corvee gedaan worden: op leeftijdsvolgorde, van jong naar oud, kon iedereen zijn vuile vaatspullen naar de afwasploeg in de bijkeuken brengen, hetgeen voor veel hilariteit zorgde. Het was een prachtige middag met speelse Don Bosco dynamiek, vol ontmoeting en gezelligheid, en het motto: 'Haal het kind in je naar boven' is zeker bij iedereen goed blijven hangen. Op de Facebookpagina van Don Bosco Werken Nederland vind je een foto-impressie van het feest.
https://www.facebook.com/donboscowerken


 

Zwerfjongerenactie Straatvisie op 6 maart

 
 

Weet jij wat het betekent en hoe het voelt als je als jongere geen eigen dak of thuis hebt? Hoe het voelt om er vaak alleen voor te staan? Hoe het is om niet te weten waar naartoe te gaan als je moe en koud bent? Hoe het is om niet te weten waar je vanavond slaapt? Dit zijn enkele voorbeelden van problemen waar 12.400 (geregistreerde) dak- en thuisloze jongeren elke dag tegen aanlopen. Een verhaal wat bij veel Nederlanders niet bekend is. Om hiervoor aandacht te vragen lopen jongeren en andere betrokkenen woensdag 6 maart  samen door Amsterdam. Vanaf Don Bosco Straatvisie aan de Apollolaan 91 naar het Stadsloket Centrum met doorzichtige rugzakken met daarin zwerfstenen van de Stichting Zwerfjongeren Nederland. De zwerfstenen symboliseren de last die zwerfjongeren dag in en dag uit met zich mee dragen. Tijdens deze actie delen betrokkenen feiten en persoonlijke verhalen en vragen aandacht voor de soms schrijnende situaties waar zwerfjongeren dag in dag uit mee te maken hebben. Passanten en geïnteresseerden kunnen met de jongeren in gesprek waarbij er ruimte is om elkaar te ontmoeten, te bevragen en naar elkaar te luisteren. Loop je mee?


 

Voorbereidingsreis SAMEN

 
 

Remi Goossens is sinds begin januari in dienst bij Stichting Don Bosco Amsterdam, als coordinator bij SAMEN en ging meteen al op reis voor de jaarlijkse dienst- en voorbereidingsreis. Dit jaar naar twee Oost-Afrikaanse landen: Ethiopië en Kenia, met salesiaan Simon Nongrum als reispartner. Het doel van de reis naar Ethiopië was het bezoeken van verschillende Don Bosco projecten en het leggen van contacten voor mogelijke samenwerking voor het plaatsen van langdurige vrijwilligers en/of het organiseren van een groepsreis. In Kenia was het doel concreter, het voorbereiden van de groepsreis die deze zomer naar Kenia gaat. Sarah Beeftink en Loes Scheepers organiseren en begeleiden dit jaar deze reis. Sarah vergezelde ons daarom in Kenia om kennis te maken en de reis vorm te geven. Remi schrijft: "Ik heb veel projecten gezien, salesianen ontmoet en jongeren gesproken. Het was een intensieve, productieve, leerzame en absoluut mooie reis."
Foto: Remi op bezoek bij een project in Ethiopië waar jonge moeders geleerd wordt om spullen te maken die verkocht kunnen worden.  


 

Staatssecretaris op bezoek bij jongeren U2-BHeard!

 
 

Op 25 februari kwam Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in Utrecht op bezoek en had daar met de aanwezige jongeren van onder andere Don Bosco Spirit / U2-BHeard! goede en eerlijke gesprekken. Hij kreeg een hele bak vol zwerfstenen mee om collega’s te enthousiastmeren voor het Actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren. Want alleen in samenwerking met alle betrokken partijen kan dit maatschappelijk probleem aangepakt worden.


 

Weekendkamp Don Bosco de Maten

 
 

Don Bosco de Maten (Apeldoorn) organiseert in het weekend van 12 t/m 14 april een kamp voor jongeren in de leeftijd van 13 t/m 19 jaar uit de wijk de Maten en omstreken. Tijdens dit kamp zullen de jongeren samen veel leuke activiteiten ondernemen en slapen in de grote houten kampschuur op het terrein van Assel Don Bosco Centrum. Samen met een team van vrijwilligers en stagiaires wordt het een onvergetelijk weekend. Om het voor álle jongeren toegankelijk te maken is de eigen bijdrage slechts € 10,- . Vrijdag 12 april om 16.00 uur start het weekend in Assel en op zondag 16.00 uur gaat iedereen weer huiswaarts. Een inschrijfformulier is bij Don Bosco de Maten - Jongeren Centrum, Eglantierlaan 203 verkrijgbaar. Voor meer info tel. 055 542 5951. Wees er op tijd bij, want vol is vol.


 

Nieuws van Don Bosco Rijswijk

 
 

Don Bosco Rijswijk heeft afgelopen voorjaarsvakantieweek maar liefst 320 kinderen verwelkomd! Het viel op dat er deze vakantie veel nieuwe kinderen waren evenals veel kinderen van het AZC. De organisatie kon weer rekenen op een geweldig team vrijwilligers, een van de tieners die jarenlang als deelnemer heeft meegedaan is nu vrijwilliger geworden. Verder start DB Rijswijk in maart met cursussen timmeren, bakken en dansen. De EVS’er van Mallorca gaat zijn persoonlijke project starten: vijf lessen vlaggenvoetbal! En EVS'er Anna uit Oostenrijk heeft haar wens al vervuld met het maken van superleuke vogelhuisjes met de kinderen. 
Tot slot is het leuk te vermelden dat het team naar het Humanity House is geweest, inclusief alle vrijwilligers en stagiaires. In het Humanity House kun je ervaren hoe het is om te moeten vluchten en hoe mensen in conflictgebieden zich voelen. De deelnemers vonden het heel indrukwekkend en mooi, een aanrader!


 

Wist je dat...

 
 

-SAMEN op 8 maart in het Don Boscohuis aan de Apollolaan 91 een informatieavond organiseert over de groepsreis naar Kenia.
-Don Bosco Rijswijk op 9 maart van de campagne ‘Help Nederland Vooruit’ van de ING hoort of ze een geldprijs hebben gewonnen voor haar project ‘Ontmoeten & Beleven’.
-Young Africa op 28 februari werd verrast met een cheque van € 1 miljoen euro van de Postcodeloterij. Hiermee kunnen nóg meer jongeren in zuidelijk Afrika een vakopleiding volgen en werken aan een betere toekomst.
-Stichting Zwerfjongeren Nederland maakte een mini-documentaire waarin zij zwerfjongeren aan het woord laten. Wat betekent thuis voor hun? Bekijk hier de documentaire.
-De Week van Zorg en Welzijn plaats vindt van 11 t/m 16 maart 2019.
-'Hand in hand' als thema is gekozen voor de '
Week van de Opvoeding' die van 7 t/m 13 oktober plaatsvindt.


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl,
Adres: Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier