Nieuwsbrief februari 2019

 
 

Gisteren werd overal ter wereld bij vele organisaties en met veel vrijwilligers de naamdag van Don Bosco gevierd. Bij Don Bosco Amsterdam was er feest en in Rijswijk werd eerder al stilgestaan bij deze dag waarop we onszelf herinneren aan wie we onze visie te danken hebben. De man die zovelen inspireert in het dagelijks werk, die ons leerde hoe te werken met jeugd en jongeren. Zondagmiddag 10 februari is in Assel het landelijke Don Bosco feest voor iedereen die onderdeel is van Don Bosco familie. Heb jij je al aangemeld? Wij dragen zijn naam met trots!


 

Agenda

 
 


- 10 februari 2019 - Landelijk Don Bosco feest in Assel
- 15 februari 2019 - Beleidsdag DBWN voor bestuurders van aangesloten Don Bosco werken
- 26 - 28 februari 2019 - 'Kippenbos' bij Don Bosco Rijswijk
- 15 en 16 maart 2019 - NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland
- 6 - 8 april 2019 - Informatieweekend SAMEN over werken met Straatkinderen (in Assel)
 


 

Ter inspiratie

 
 

31 december 1868! In de kalender van Don Bosco staat opgetekend:
Don Bosco deelt de ‘Strenna’ mee voor volgend jaar. Deze luidt: de slechte gesprekken vermijden’.
Onze Strenna (jaarspreuk) voor 2019 luidt: heiligheid ook voor jou’.
‘Heiligheid’ houdt in dat je onderscheid wilt maken, tussen datgene wat eerlijk en zuiver is, en wat niet.
Een combinatie met Don Bosco’s strenna kan aan de start van 2019 de vraag opleveren: "Voel ik aan welke gesprekken ik beter kan vermijden omdat ze niet eerlijk en zuiver zijn en daardoor anderen kunnen schaden?


 

Uitnodiging Don Bosco feest Assel 10 februari 2019

 
 

HAAL HET KIND IN JE NAAR BOVEN! 
Heb je je al aangemeld voor het Don Bosco feest op zondagmiddag 10 februari in Assel? Jij/jullie zijn van harte welkom!
Dit jaar is het motto: Haal het kind in je naar boven! 
Locatie: Kampschuur Assel Don Bosco Centrum 
Pomphulweg 104, 7346 AN Hoog Soeren 
Aanvang: 14:00 uur. Eindtijd : 17:30 uur na een gezamenlijke maaltijd 
Voor wie: Don Bosco werkers, vrijwilligers, stagiairs, bestuursleden, familie, salesianen, medewerkers en alle vrienden van Don Bosco. 
Ons jaarlijkse Don Bosco feest wordt dit jaar georganiseerd door Stichting Jeugdkampen Don Bosco (bekend als DeeBeetje-kampen) en Don Bosco Werken Nederland. We willen je graag van harte welkom heten en je meenemen in de kampsfeer van DeeBeetje. 
Geef je nog snel op vóór 6 februari a.s. via een bericht aan donboscowerken@donbosco.nl of via 055-5191535. Geef hierbij aan als je een voedselallergie hebt of een dieet volgt, dan houdt de organisatie hier rekening mee. In de meegezonden bijlage de complete uitnodiging.


 

Don Bosco documentaire online beschikbaar

 
 

Er is een documentaire gemaakt over salesianen in Nederland en Vlaanderen: ‘Leven bezield door Don Bosco’, gemaakt door filmmakers Michel Agterberg en Rita Vermeltfoort. Bekijk hier de trailer.
In de gemeenschap van de salesianen in Nederland en België is een schat aan levenswijsheid aanwezig. Omdat de gemeenschap vergrijst, worden salesiaanse ervaringen en inzichten kostbaar erfgoed. In deze documentaire zijn persoonlijke ‘getuigenissen’ van religieuze ouderen vastgelegd, die hun leven hebben gewijd aan Don Bosco’s voorbeeld. De documentaire geeft in drie delen een inkijkje in hun drijfveren en welke keuzes zij maakten. Waarom kozen ze voor Don Bosco en wat zijn onmisbare elementen in een pedagogische aanpak voor jeugd en jongeren? Salesianen vertellen in alle openheid over hun bronnen van levensvreugde en vertrouwen en over hun geloof in jonge mensen. Kernachtig samengevat in een viertal sleutelwoorden: aanwezigheid, gewoonheid, blijheid en openheid. Prachtige gefilmde portretten die getuigen van een groot vuur dat bij het klimmen der jaren niet gedoofd is. Enkele reacties van bezoekers: ‘inspirerende uitspraken’, ‘heel boeiend’ en ‘goed bruikbaar voor jeugdwerk’. De drie delen van de documentaire zijn online te bekijken:
Deel 1. De salesianen
Deel 2. Tussen de jeugd en jongeren
Deel 3. De verdieping  


 

Stem Don Bosco Rijswijk naar de hoofdprijs

 
 

Het project ‘Ontmoeten & Beleven’ van jeugdcentrum Don Bosco Rijswijk is opnieuw genomineerd voor een grote prijs. Op www.helpnederlandvooruit.nl kan iedereen stemmen op het project dat een buurt of plaats sterker en mooier maakt. Don Bosco doet dit door het samen brengen van kinderen met en zonder beperking en kinderen van het asielzoekerscentrum. Wekelijks wordt er met deze kinderen gesport, geknutseld, gedanst, gespeeld en geleerd. Want de jeugd is de toekomst, zo is de visie van het centrum. Het team ziet het als een uitdaging elk kind, ongeacht achtergrond, een onbezorgde tijd te geven en de kans op nieuwe ervaringen en nieuwe vriendschappen te vergroten.
 
Tot en met 10 februari kan iedereen één keer per emailadres een stem uit brengen. Het initiatief met de meeste stemmen wint € 5000. Dit bedrag zou Don Bosco Rijswijk graag gebruiken voor het aanschaffen van spel-, sport- en knutselmaterialen en het trainen van de vrijwilligers, zodat zij beter voorbereid het jeugdwerk kunnen uitvoeren. Meer informatie over alle activiteiten van Don Bosco Rijswijk is te vinden op www.donboscorijswijk.nl 


 

Remi Goossens nieuwe coördinator SAMEN

 
 

Remi Goossens is sinds 1 januari  de nieuwe coördinator van SAMEN. Ze heeft het stokje van Willem van Sermondt over genomen en is enthousiast aan de slag gegaan om samen met de vrijwilligers het project voort te zetten. Ze gaat zich onder andere buigen over het onderwerp verantwoord vrijwilligerswerk om hier (nog meer) bewuste keuzes in te maken. Een van de eerste dingen die ze gaat ondernemen is een reis naar Kenia en Ethiopië. Dat is nog eens een vliegende start! Zo’n 9 jaar geleden begon Remi als begeleider van Straatvisie, waar ze onderzoek deed in de maatschappelijke opvang. In de jaren daarna gaf ze trainingen aan jongeren en advies aan professionals op het gebied van participatie. De afgelopen jaren werkte ze als programmamanager bij een internationale NGO die zich inzette voor de meest kwetsbaren wereldwijd. Met haar ervaring op het gebied van participatieve projecten met jongeren in combinatie met internationale werkervaring is ze helemaal op haar plek bij SAMEN.


 

Kippenbos in krokusvakantie Don Bosco Rijswijk

 
 

In de voorjaarsvakantie kan iedereen van 4 tot en met 16 jaar weer terecht bij Don Bosco Rijswijk aan het Julialaantje 26. Van 26 t/m 28 februari kunnen kinderen meedoen aan tal van actieve, creatieve en sportieve activiteiten tijdens het Kippenbos. Een dag duurt van 09:45 - 15:15 uur en kost € 4,- per kind. Van te voren aanmelden is niet nodig, een lunchpakketje en oude kleding wel.


 

108 miljoen extra voor Jeugdzorg

 
 

De komende drie jaar krijgen de 42 jeugdzorgregio's in totaal 108 miljoen euro voor hun plannen voor vernieuwing van de jeugdhulp. Dat maakten minister Hugo de Jonge van VWS en de VNG bekend. Eerder dit jaar stelde iedere jeugdzorgregio een transformatieplan op om aanspraak te maken op een deel van het Transformatiefonds van 108 miljoen euro. Het fonds sluit aan bij het actieprogramma Zorg voor de Jeugd. De plannen zijn in november beoordeeld door de Stuurgroep Zorglandschap, bestaande uit de VNG, de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd en de ministeries van JenV en VWS. De verdeling van de budgetten is inmiddels gepubliceerd in de decembercirculaire 2018. De plannen zijn in december openbaar gemaakt. 
Bron: Ministerie van VWS; VNG


 

Wist je dat...

 
 

-Zondagmiddag 20 januari was de feestelijke start van het project 'Terug naar het normale leven' van Don Bosco Deventer dat ongeveer 2,5 jaar duurt.
-Donderdag 28 maart is in het Maasgebouw van Stadion de Kuip in Rotterdam de Landelijke Vakdag Fondsenwerving in Rotterdam.
-Jongeren van Don Bosco Straatvisie op 1 februari naar een cabaret voorstelling in het Crea theater Amsterdam gaan.
-Welkom in de Middeleeuwen het thema is van de DeeBeetje kampen in 2019.
-Organisaties klussen weer kunnen aanmelden voor
NL Doet  op 15 en 16 maart 2019, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.
-SAMEN dit jaar haar 35-jarig jubileum heeft? Later dit jaar wordt hier aandacht aan geschonken.
-De online petitie 'Stop het doorverhuizen' van Stichting Het Vergeten Kind al meer dan 50.000 keer is ondertekend.


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl,
Adres: Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier