Nieuwsbrief november 2018

 
 

De klok is inmiddels weer verzet en de donkere wintertijd komt ras dichterbij. Gelukkig zijn er in deze dagen weer veel lichtpuntjes te zien en is er volop leven binnen de Don Bosco wereld. Zo lopen er maar liefst twee filmprojecten in Nederland, het eerste resultaat kunt op op 20 november bewonderen, voor het andere moet eerst voldoende financiering zijn. Zoals altijd bruist het in Rijswijk en Amsterdam volop van de activiteiten. Jongeren van U-2BHeard! gingen eind oktober naar Marokko en kwamen vol enthousiasme en inspiratie terug in Utrecht. Als je deze nieuwsbrief doorleest ben je weer helemaal op de hoogte van wat er geïnspireerd door de droom van Don Bosco in Nederland zoal gaande is. 


 

Agenda

 
 

16, 17 en 18 november 2018 - informatieweekend SAMEN over werken met straatkinderen
20 en 21 november 2018  - 2-daagse voor coördinatoren in Assel
- 20 november 2018 - Première Documentaire over salesianen in Nederland en Vlaanderen in Assel
- 10 februari 2019 - Landelijk Don Bosco feest in Assel


 

Ter inspiratie: Première

 
 

De nieuwe documentaire waarin Nederlandse en Belgische Salesianen ons laten delen in hun Don Bosco-visie wordt getoond op dinsdagavond 20 november. Salesianen geven een inkijkje in hun sympathie voor Don Bosco’s pedagogische benadering. We horen wat hen persoonlijk raakt en wat men belangrijk vindt voor jeugd en jongeren. Verrassend openhartig vertelt ieder afzonderlijk waarin hij gelooft en waaraan hij wezenlijk waarde hecht. Pareltjes aan inzichten zijn vastgelegd voor ieder die zich wil laten inspireren door ervaren, menselijke navolgers van Don Bosco.
Michel Agterberg, documentairemaker en Rita Vermeltfoort, taakhouder vorming, geven een korte inleiding op de betekenis van dit project waarna de documentaire wordt getoond. Iedereen is welkom. Vanaf 19.00 uur inloop, aanvang film 19.30 uur,  einde 21.15 uur waarna er nog gelegenheid is voor een gezellig samenzijn met drankje.
Locatie: Villa van Assel Don Bosco Centrum, Pomphulweg 106, Hoog Soeren. Graag vooraf aanmelden bij donboscowerken@donbosco.nl


 

Nieuws van SAMEN

 
 

-Willem van Sermondt, de huidige coordinator van SAMEN, heeft een nieuwe baan. De vacature van coördinator die hierdoor is ontstaan wordt binnenkort ingevuld.
-Infoweekend 16-18 november
​Wil jij als vrijwilliger of stagiaire aan de slag op een project van Don Bosco in Afrika, Azië of Latijns-Amerika? Kom dan naar het informatie- en trainingsweekend van SAMEN van 16-18 november in Assel. Meer info en aanmelden op www.samen.org
-Posters naar aanleiding van de Swaziland reis
Dit voorjaar gingen tien jongeren van SAMEN en Straatvisie naar Swaziland. Samen met jongeren uit Swaziland hebben zij workshops gevolgd rond het thema zelfstandigheid. Wanneer ben je zelfstandig en wat heb je nodig om zelfstandig te zijn? Een groot gedeelte van de groep had ervaring in de jeugdzorg en het leven op straat. Hoe werk je na zo’n situatie aan een zelfstandig bestaan? Als eindresultaat heeft de groep twee posters gemaakt, één met tips voor jongeren en één met tips voor jeugdwerkers. Deze posters zijn vanaf nu te bestellen bij SAMEN. Voor in je klaslokaal of kantoor als geheugensteuntje, of als startpunt voor een gesprek over zelfstandigheid. Wil jij een poster ontvangen? Mail dan naar info@samen.org.
 


 

Filmproject Open Vizier Don Bosco Straatvisie

 
 

In Amsterdam is Don Bosco Straatvisie het filmproject 'Open Vizier' gestart. Met dit project willen ze filmportretten in beeld brengen van streetwise jongeren op hun weg naar zelfstandigheid. Weg uit de maatschappelijke opvang, weg van een verleden, die op zoek zijn naar de waarde van het verhaal uit hun dossier. Voor veel jong volwassenen, die hun jeugd hebben doorgebracht binnen het jeugdzorgsysteem, symboliseert de stapel dossiers hun geschiedenis. Maar ben jij het verhaal uit je dossiers? En welk verhaal wil je vertellen als je dossier is gesloten en je totaal zelfstandig bent. Via crowdfunding willen ze voldoende geld binnenhalen om eind 2018 een filmpremière te kunnen organiseren in Amsterdam! Want om deze dag mogelijk te maken vragen ze donaties zodat ze een geweldige première kunnen verzorgen!


 

Marokko reis jongeren U-2BHeard!

 
 

Jongeren van U-2BHeard! uit Utrecht gingen eind oktober naar Marokko. De deelnemers waren 14 dagen te gast bij Centre Social Kariat (CSK). een stichting die zich inzet voor gehandicapte Marokkaanse kinderen en hun ouders in de wijk Kariat in Sale. De jongeren van Don Bosco hebben daar meegeleefd en -gewerkt en tegelijkertijd uitstapjes gemaakt om Marokko te ontdekken. Bij het Nederlands Instituut Marokko (NIMAR) gingen ze met elkaar in gesprek over wat hen was opgevallen en had verwonderd, maar ook wat ze mee zouden nemen naar Nederland. Het leidde tot een open gesprek over armoede, de plaats van de vrouw in Marokko, vrijheid, zorg voor de minder bedeelden in een samenleving. De ontboezeming is des te betekenisvoller omdat de jongeren van Don Bosco allemaal te maken hebben of hebben gehad met problematiek als verslaving, lastige gezinssituaties, schulden, politie etc. Lees er hier meer over.
Foto: Kinderen van CSK en Don Bosco U-2BHeard! op het platteland aan het werk


 

Nieuws van Don Bosco Rijswijk

 
 

Don Bosco Rijswijk heeft vorige week 326 kinderen blij gemaakt tijdens het Boekenwurmbos. Het waren de laatste zonnige dagen, dus de kinderen hebben lekker buiten gespeeld, boekenmonsters geknutseld en een sprookje aan letters gebakken. De tieners hadden een reünie met pizza en deden o.a. geocaching (schattenjacht). Deze week vierde Don Bosco Rijswijk Halloween met buurtkinderen en kinderen van het AZC. In totaal deden ruim 100 kinderen mee. Ze speelden het spookstadspel, maakten mummies en spinnen en eindigden in het griezelige spookhuis.
 


 

Geslaagde Dag van de Dialoog in Assel

 
 

Donderdag 1 november is er in Assel Don Bosco Centrum de Dag van Dialoog gehouden waaraan dertig personen hebben deelgenomen. Een deel van de groep bestond uit deelnemers van het Taalhuis, aangevuld met vijftien personen uit verschillende werelddelen. Na een kort welkom met toelichting over de plek Assel liep het gezelschap in kleine groepjes naar het meditatiebos om, onderweg met elkaar te praten over jezelf of over wat men zag. Foto’s en objecten bleken een fantastisch middel te zijn om met elkaar in dialoog te gaan. Bij terugkomst stond er een heerlijke lunch klaar. Het was een geslaagde dag met indrukwekkende verhalen en zeker voor herhaling vatbaar.


 

Wist je dat...

 
 

-Zondagmiddag 25 november organiseert Rotaract een speciale wijnproeverij in de De Oude Mariakerk aan de Nieuwe Markt 35 waarbij de opbrengst ten goede komt aan het project The Colorful Circle van Don Bosco Deventer. Voor meer info klik hier
-De FondsenDigitaal 2019 en het FondsenBoek 2019 komen deze maand uit. Het meest complete overzicht van Nederlandse vermogensfonden. Beide uitgaven zijn in bestelling en op aanvraag te leen via communicatie@donbosco.nl


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier