Nieuwsbrief augustus 2018

 
 

In deze tropische zomerweken draaien de vakantie-activiteiten van Don Bosco op volle toeren. In Lelystad beleefden kinderen bij Don Bosco Experience een geweldige kampweek. En in Assel staan de DeeBeetje kampen geheel in het teken van het Wilde Westen, inmiddels is daar de 2e kampweek ingegaan. Bij Don Bosco Rijswijk gaat het Circusbos dinsdag 7 augustus officieel van start. En jongeren van SAMEN maken van allerlei wonderlijke belevenissen mee tijdens hun verblijf in India. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. We wensen alle nieuwsbrieflezers nog een mooie nazomer toe, vol aangename verrassingen.

Lees verder

 

Agenda

 
 

t/m 11 augustus - DeeBeetje zomerkampen
6 t/m 24 augustus - Vakantiebos Rijswijk
10, 17 en 24 augustus - Project The Colorful Circle in Deventer
- 31 augustus - Afscheidsborrel Hannie Webbers


 

Inspiratietekst: Groeien in de kunst van het begeleiden

 
 

Wij volwassenen hebben kennis en ervaring, jeugd en jongeren hebben creativiteit, verbeeldingskracht en het vermogen verrassende vragen te stellen. Deze kunnen leiden tot nieuwe sporen. De jeugd is nog niet vastgeroest in starre denkbeelden. In hun openhartige ideeën en idealen herken je: er is belofte, er is toekomst.
Bij Don Bosco is de dialoog een voorwaarde om de jongeren tools te bieden om hun ideeën voor de toekomst te concretiseren. Als opvoeder groeien we aanhoudend in de kunst van het begeleiden.
 


 

Nieuws van SAMEN

 
 

Half juli kwam de groep van SAMEN aan in Vijayawada. In een eerste nieuwsbrief en de kersverse tweede nieuwsbrief vertellen ze over hun ervaringen in de eerste weken in India. Wist je bijvoorbeeld dat...
... deelnemer Vincent al na drie dagen een pot Nutella heeft gekocht om het ontbijt te overleven?
... het in India gebruikelijk is om de jarige job te voeren met cake 
... op Deepa Neevas drie dove kinderen zitten en de groep die hier verblijft gebarentaal aan het leren is? 
... Nova maar liefst 42 muggenbulten heeft? 
... Indiase kinderen de naam van Myrthe heel moeilijk vinden en en haar nu Mitri noemen?
... Er 19 kinderen in één riksja passen?


 

SAMEN en Straatvisie genomineerd!

 
 

We hebben leuk nieuws, want SAMEN en Straatvisie zijn genomineerd voor de Religieuzenprijs! Ieder jaar reikt de koepelorganisatie van religieuzen in Nederland (KNR) deze prijs uit. Dit jaar gaat de prijs naar een initiatief dat jongeren aanzet tot het ontdekken en vormgeven van hun inzet en idealen voor een betere wereld. De groepsreis naar Swaziland - een initiatief van SAMEN en Don Bosco Straatvisie - is genomineerd voor deze bijzondere prijs. Op 8 november zal bekend worden of SAMEN / Straatvisie de prijs ook hebben binnengehaald. Hoe dan ook, deze nominatie is al voldoende reden om trots te zijn!


 

Extra steun Don Bosco Deventer

 
 

Goed Nieuws voor Don Bosco Deventer. Jongerengroep RotarAct Deventer voert elk verenigingsjaar campagne om een goed doel te steunen. Zij doen dit door activiteiten te organiseren die geld opbrengen voor het gekozen doel. In het verenigingsjaar 2018-2019 is dat The Colorful Circle van Don Bosco Deventer. De eerste actie die ze houden is de verkoop van tweedehandsboeken op de grootse boekenmarkt in Deventer op zondag 5 augustus.
Don Bosco Deventer ontvangt het eindbedrag na afloop van het actiejaar. Dat bedrag is 5000 euro of hoger, afhankelijk van de opbrengsten van de acties. Don Bosco Deventer wil het bedrag met name besteden aan het vergroten van de mobiliteit van haar project 'the Colorful Circle'. Met dit project worden Nederlandse kinderen spelenderwijs in contact gebracht met ontheemde en/of vluchtelingenkinderen. Doel van het project is het creëren van meer draagvlak en acceptatie van de multiculturele samenleving.


 

Warme eerste kampweek DeeBeetje

 
 

De Kampschuur in Assel en het terrein er om heen is aangekleed in de stijl van het Wilde Westen. De kinderen genieten volop. Er zijn veel gezelschapsspelletjes gespeeld en er is veel geknutseld. Er is van alles gemaakt en gebouwd (zie foto). Tijdens een van de warme dagen werden de zwemspullen gepakt en op de fiets toog de groep naar het zwembad voor een heerlijke verkoeling. Bij het koken is er goed geholpen door een aantal extra jonge koks uit de groep. Na het diner is het steevast tijd voor spel, zoals bijvoorbeeld een uitdagende estafette, levend ticket-to-ride en het spannende smokkelspel. Dit was een favoriet bij veel kids tijdens de gezellige eerste week.


 

Nieuwe website salesianen van Don Bosco

 
 

Half juli werd de nieuwe website voor de salesiaanse provincie BEN (België en Nederland) gelanceerd. Een van de doelen van de nieuwe website is om de onderlinge verbondenheid te versterken, een salesiaanse provincie die uit maar liefst 140 organisaties bestaat. Om een breed publiek aan te spreken is gekozen voor een verhalende website van de Vlaamse en Nederlandse Don Boscobeweging. Met de website wordt de kern van de congregatie benadrukt: “familie zijn voor jongeren”. Als je de homepage opent, wordt je onmiddellijk doorverwezen naar de vele verschillende ‘familieleden’ in Nederland en Vlaanderen. Don Bosco gaat over organisaties, salesianen en talrijke vrijwilligers die zich dagelijks inzetten met een hart voor jongeren zowel in het binnen- als in het buitenland. 


 

Opvolger Hannie Webbers

 
 

Ambtelijk secretaris Hannie Webbers van Don Bosco Werken Nederland vertrekt  per 1 oktober om van haar pensioen te gaan genieten. Jacqueline Douven uit Apeldoorn gaat haar na een inwerkperiode opvolgen en werkt op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend in Assel.
Jacqueline woont sinds 2007 met haar man en haar dochter van 18 jaar in Apeldoorn. Hiervoor heeft ze bij verschillende welzijnsstichtingen gewerkt waar ook jongerenwerk aanwezig was en was ze werkzaam als coördinator bij Stichting Palliaterm, een stichting die 24-uurs zorg levert aan mensen die thuis willen sterven. Bij deze stichting zal ze nog 4 uur per week werkzaam blijven.
Jacqueline over haar nieuwe baan: “Ik heb veel zin om bij Don Bosco Werken Nederland aan de slag te gaan, al zal het moeilijk zijn om Hannie te vervangen, die al zoveel jaren met veel inzet en passie deze functie heeft vervuld. Ik zie er naar uit om met iedereen kennis te maken”.
Vrijdagmiddag 31 augustus is er in Assel een afscheidsborrel voor Hannie Webbers, Heb je geen uitnodiging ontvangen maar wil je graag Hannie gedag zeggen en kennismaken met Jacqueline, dan ben je van harte welkom! Laat het wel even weten via donboscowerken@donbosco.nl


 

Online cursus voor vrijwilligers

 
 

Stichting Augeo heeft zich ten doel gesteld dat alle kinderen veilig kunnen opgroeien. Ze maken onder andere online cursussen voor professionals die met kinderen werken, bijvoorbeeld over het signaleren van kindermishandeling, het steunen van vluchtelingkinderen etc. Nu is er sinds kort ook een – gratis – cursus online voor vrijwilligers die met kinderen werken:  Zorgen over een kind, en nu?
Vrijwilligers leren daarin wat ze kunnen doen als ze merken dat een kind thuis in de problemen zit. Zij kunnen een groot verschil maken voor kinderen! De cursus is gemaakt samen met o.a. NOV, Scouting, Humanitas, Kinderkampen, YMCA. De e-learning is gratis voor vrijwilligers beschikbaarBekijk hier de trailer. 


 

Wist je dat...

 
 

-het Vakantiebos van Don Bosco Rijswijk, dit jaar Circusbos gedoopt, op dinsdag 7 augustus spectaculair van start gaat. En dat er dit jaar maar liefst 22 internationale vrijwilligers (EVS'ers) meehelpen.
-het JONA-huis in Arnhem ('Jongeren Op weg Naar Anderen') onlangs
in het nieuws was bij o.a. Omroep Gelderland en dagblad de Gelderlander.


 

Colofon

 
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en initiatieven die binnen de Don Bosco familie in Nederland georganiseerd worden.
Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier