Nieuwsbrief juni 2018

 
 

Een extra lange juni nieuwsbrief. Want op allerlei fronten valt er weer veel te melden binnen onze Don Bosco familie. Zoals de komende actie van de jongeren van Straatvisie, de mooie nominatie van Don Bosco Rijswijk voor de Inspiratieprijs van het Kansfonds. De geslaagde reis van Nederlandse jongeren naar Swaziland en de nog komende reis naar Marokko. Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alles wat zich in Nederland binnen de Don Bosco wereld afspeelt. Veel leesplezier!


 

Agenda

 
 

7 juni - Sieraden maken bij Don Bosco Straatvisie
22 juli t/m 11 augustus - DeeBeetje zomerkampen
6 t/m 24 augustus - Vakantiebos Rijswijk
16, 17 en 18 november - informatieweekend SAMEN over werken met straatkinderen
- 20 en 21 november  - 2-daagse voor coördinatoren in Assel


 

Inspiratietekst: Groeien in de kunst van het luisteren

 
 

‘Kinderen hebben het recht gehoord te worden’ stelt artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag. Bijna alle landen hebben het verdrag ondertekend.
Daar zouden wij, volwassenen, ons aan moeten houden. Het perspectief van kinderen zou evenveel waarde moeten hebben als dat van volwassenen. Toch is dat meestal niet zo. Onverbloemde eerlijkheid zonder vooroordelen is de kracht van kinderen, zij hebben geen dubbele agenda’s. Kunnen wij als volwassenen groeien in de kunst van het luisteren naar hen?
 


 

Don Bosco Rijswijk genomineerd voor Inspiratieprijs

 
 

Het team van Don Bosco Rijswijk is zeer vereerd met de nominatie voor de Kans Inspiratieprijs, georganiseerd door het Kansfonds in samenwerking met de KRO-NCRV. Uit 60 projecten is Don Bosco Rijswijk een van de drie genomineerden voor het werk dat zij doen om kinderen met een beperking en kinderen van vluchtelingen samen te laten spelen met kinderen uit de buurt. Dit doen zij door samen te tuinieren, te schilderen, sporten, bakken en muziek maken. Er is één manier om te winnen, en dat is door stemmen te werven. Heeft Don Bosco jou geïnspireerd? Heb je er mooie herinneringen aan, heeft het iets betekend voor jou of je kind? Heb je er vrienden gemaakt of bewonder je het werk van Don Bosco Rijswijk om wat ze doen? Bekijk het filmpje en breng voor 24 juni jouw stem uit. In 10 seconden help je Don Bosco Rijswijk een stukje verder naar de hoofdprijs: een wisselbeeldje, een geldbedrag van € 2500,- en vooral héél veel waardering. 


 

Don Bosco vrijwilligers lopen Nacht van de Vluchteling

 
 

Vrijwilligers Marieke en Mustafa van Don Bosco Rijswijk gaan in de nacht van 16 op 17 juni maar liefst veertig kilometer lopen voor het goede doel. Om middernacht zullen zij wandelen van Rotterdam naar Den Haag, met maar één doel: geld ophalen voor stichting Vluchteling. Op www.nachtvandevluchteling.nl onder de naam ‘Don Bosco Walkers’ hopen zij donaties te ontvangen. Dit geld wordt besteed aan bijvoorbeeld schoon drinkwater of medicijnen.
Naast deze bijzondere actie zet het team zich elke donderdag in voor de kinderen van het AZC. Met dank aan bijdragen van de gemeente Rijswijk, het VSB-fonds, stichting Boschuysen, het PIN-fonds en stichting Zonnige Jeugd kunnen ook het komende schooljaar de kinderen na schooltijd komen spelen op Don Bosco. Ook kinderen uit de buurt zijn elke donderdag tussen 4 en 5 welkom om mee te sporten, knutselen, dansen en spelen. Aanmelden hiervoor is niet nodig.
Meer informatie over het programma van Don Bosco Rijswijk is te lezen op www.donboscorijswijk.nl


 

Geslaagde jongerenreis naar Swaziland

 
 

Van 23 april tot 5 mei maakten jongeren van SAMEN en jongeren van Straatvisie voor het eerst gezamenlijk een reis. Een groep van 12 jongeren bezocht Don Bosco’s Manzini Youth Care in Swaziland. Tijdens de reis stond het uitwisselen van ervaringen met leeftijdsgenoten in Swaziland centraal. Het thema van de uitwisseling was: 'zelfstandigheid'. Op de website van SAMEN staan verschillende blogs op de speciale pagina over deze reis die zeer de moeite waard zijn. Neglisa (26) was een van de deelnemers, haar eerste verre reis. Haar ervaringen zijn in een mooi en uitgebreid reisverslag te lezen. Zie www.samen.org


 

Jongeren Straatvisie bieden Manifest 'de basis op orde aan'

 
 

Op 6 juni jl heeft Stichting Zwerfjongeren Nederland ism Kansfonds de landelijke conferentie ‘Breng de basis op orde en voorkom jongerendakloosheid’ georganiseerd. Jongeren uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben meegedacht over de vijf belangrijkste voorwaarden om dakloosheid te voorkomen. Conclusie van alle inspanningen: dé manier om jongeren duurzaam te behoeden voor dak- en thuisloosheid is zorgen dat de basis op orde is, voordat je jongeren loslaat.
Deze voorwaarden bestaan uit:

  1. Een dak boven het hoofd, een passende en stabiele, veilige woonplek.
  2. Een inkomen, ofwel voldoende inkomen en een plan om schulden te voorkomen.
  3. Toegang tot onderwijs, werk of dagbesteding met kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
  4. Ondersteuning: er is in ieder geval één coach een lange periode beschikbaar voor de jongere en er is een netwerk van informele steun.
  5. Versterking netwerk en persoonlijke- en levensvaardigheden
    Jongeren leren grip te krijgen op hun leven door de onderliggende problematiek aan te pakken. Zoals het vertrouwen in jezelf, levensvaardigheden, een netwerk en erbij horen. Ze krijgen zicht op: wat kan ik, wat wil ik en hoe geef ik dat vorm

Het manifest wordt door jongeren van Don Bosco Straatvisie persoonlijk overhandigd aan ZH Koningin Máxima en staatssecretaris Paul Blokhuis (Gezondheid, Welzijn & Sport).


 

Nieuws van U-2BHeard!

 
 

In samenwerking met Don Bosco YouthNet organiseert U-2BHeard! in oktober een reis naar Rabat, Marokko. Jongeren van Don Bosco Utrecht gaan daar twee weken vrijwilligerswerk doen. Projecten in een buurtcentrum of opvanghuis uitvoeren zodat ze lokaal over problemen van jongeren kunnen praten en activiteiten kunnen doen met de jongeren die daar wonen. Ze gaan er in gesprek met kinderen, jongeren en hulpverleners over armoede en elkaars ervaringen delen. Linda van Oudheusden en Malaaz gingen in mei naar Marokko om de reis voor te bereiden. Met behulp van de Nederlandse ambassade hebben ze een aantal organisaties kunnen bezoeken.
Voorlichting op scholen
Afgelopen week gaven jongeren van U-2BHeard! weer voorlichting op scholen over allerlei leefgebieden waar jongeren mee te maken kunnen krijgen. Het was weer een succes, de leerlingen waren vol aandacht.


 

Sieraden maken bij Don Bosco Straatvisie

 
 

Donderdag 7 juni kunnen jonge moeders van 17 - 27 jaar en hun kids bij Don Bosco Straatvisie in Amsterdam gezellig sieraden maken. Tijdens het gezellig sieraden maken gaan ze graag met jullie in gesprek over hoe ze jonge moeders meer kunnen betrekken bij inspraakmomenten. Lijkt het jou een leuke uitdaging om je eigen (hulpverlenings-) ervaring in te zetten en nieuwe kennis op te doen? Ze willen graag met jullie in gesprek over onderwerpen als wonen, werken, scholing, financiën en zorg.
Wanneer? donderdag 7 juni, van 10.30-12.30 uur. Waar? Don Bosco Huis, Apollolaan 91 in Amsterdam.
Meld je snel aan op aanmelden@dbstraatvisie.nl of bel of app naar 06-40174208


 

​Deebeetje-kamp leidingweekend

 
 

Tijdens het pinksterweekend zijn alle leidingteams van Deebeetje-kamp bij elkaar gekomen om het programma voor de zomer in elkaar te zetten. Op zaterdag werd gestart met een introductiedag voor nieuwe leiding. Tijdens deze dag hebben zij kennisgemaakt met Don Bosco en zijn werkwijze. Ook is er een introductie gegeven over het leiding zijn bij Deebeetje-kamp. De zondag stond in het teken van het programma bedenken rond het thema 'Het Wilde Westen'. Het was een zonovergoten dag, waarin de leiding heerlijk in de buitenlucht aan de verschillende programma-onderdelen heeft kunnen werken.


 

Zomereditie Don Bosco NU

 
 

Eind van deze maand valt hij bij de abonnees in de brievenbus. In de komende zomereditie van DON BOSCO NU lees je meer over het bijzondere werk van Bernard van Welzenes als hoofdaalmoezenier voor binnenschippers, kermis- en circusexploitanten. Verder is er aandacht voor de speciale groepsreis met als thema 'zelfstandigheid' naar Swaziland van Straatvisie en SAMEN. In deze rubriek ‘naamdragers’ dit keer aandacht voor de Don Boscoschool in Steenwijkerwold, een van de noordelijkste Don Boscolocaties. Matthew Saliba (27) uit Malta schrijft over zijn werk als Europees Vrijwilliger (EVS'er) bij Don Bosco Rijswijk. En verder in de rubrieken Agenda en Nieuws.NL aandacht voor de activiteiten van de diverse Don Bosco-werken in het land. Tot slot is er ‘de inspiratie’ van Cirilo de Deus die vol enthousiasme in Amsterdam aan de slag is onder jongeren. Je  ziet het: een DON BOSCO NU vol met nieuws dat je pakt!


 

Jaarverslag 2017 verschenen

 
 

Het jaarverslag 2017 van Don Bosco Werken Nederland is uit. "We mogen met een goed gevoel terugkijken op het jaar 2017 met tal van waardevolle activiteiten en memorabele momenten. Enkele hoogtepunten: in april een inspirerende reis naar Turijn met 36 deelnemers uit allerlei geledingen van de Don Boscofamilie in Nederland, het 50-jarig jubileum van de DeeBeetje jeugdkampen met als afsluiting een geslaagd DeeBeetjefestival op 23 september in Assel. Ook is er in een werkgroep gekeken naar toekomstscenario’s voor het landgoed van de salesianen in Assel.  Met Don Bosco Apeldoorn is gesproken over aansluiting en er waren warme contacten met nog een tweetal 'aspirant-organisaties: de Don Bosco Group en Don Bosco Experience. In 2017 was er een belangrijke statutenwijziging. Je leest er in het jaarverslag meer over. 


 

Handboek Radicalisering, richtlijnen voor jeugdwerkers

 
 

Op het gebied van radicalisering wordt steeds meer inzicht verworven, onder andere door Europese projecten. Ycare wil bestaande kennis over radicalisering die relevant is voor jeugdwerkers in heel Europa delen. Ycare richt zich op allerlei soorten jeugdwerkers, variërend van onderwijzers tot stafmedewerkers van sociale diensten. De producten kunnen bruikbaar zijn voor alle professionals die werken met jonge mensen die gevoelig zijn voor radicalisering. Om tegemoet te komen aan de behoeften hebben de Ycare-partners een handboek en een toolbox ontwikkeld. Op de website van Ycare kunnen professionals aanvullende informatie over het project vinden. Het boek is hier gratis te downloaden. Het handboek geeft inzicht in het radicaliseringproces, onderliggende factoren en de rol van radicale organisaties en hun gebruik van digitale media.


 

Privacyverklaring en AVG

 
 

Er is al veel geschreven over de nieuwe Europese privacywet.  De privacyverklaring van Don Bosco Werken Nederland is op de website te lezen. Deze is in lijn met de nieuwe normen van de Europese wet met betrekking tot gegevensbescherming, bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Net als voorheen, kun je er op rekenen dat je gegevens bij DBWN veilig zijn. In onze privacyverklaring lees je welke gegevens we verwerken, waarvoor, en hoe lang we ze bewaren, welke rechten je hebt en hoe je die kunt laten gelden en bij wie je terecht kunt met je vragen. We verzamelen wél persoonsgegevens van je, maar zorgen dat die netjes afgeschermd blijven voor derden. 
Als je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kun je je onderaan afmelden.


 

Wist je dat...

 
 

-Er hard gewerkt wordt aan de lancering van een gezamenlijke, nieuwe website voor de salesiaanse provincie BEN (Vlaanderen en Nederland), deze website zal een samensmelting zijn van donbosco.nl en donbosco.be
-Het Meditatiebos van Assel Don Bosco Centrum helemaal opgeknapt is, er zijn nieuwe objecten geplaatst en alle paden zijn weer netjes gemaakt.
-Bij het Pubercongres op 5 juni in Bussum was er aandacht voor hoe je pubers het beste kunt ondersteunen in hun ontwikkeling en bij het maken van keuzes.
-Zaterdag 9 juni 11.00-18.00 uur: Fonds 1818 Festival gratis toegang. Het fonds dat zich inzet voor een betere maatschappij bestaat 200 jaar en viert dit op 9 juni in de grote kerk in Den Haag.
 


 

Colofon

 
 

Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier