Nieuwsbrief maart 2018

 
 

2018 heeft binnen de Don Boscobeweging wereldwijd als jaarthema gekregen: ‘Groeien in de kunst van het luisteren en het begeleiden'. We zijn benieuwd hoe dit thema gestalte krijgt bij de Nederlandse werken. Donderdag 8 maart luisterden bestuursleden en vertegenwoordigers van de Don Bosco Werken naar elkaar en praatten samen over de toekomst van de Don Bosco Werken in Nederland.
Het voorjaar is net in het zicht en de nieuwe folder voor de  DeeBeetje jeugdkampen deze zomer is al weer klaar en verzonden. In deze nieuwsbrief lees je er meer over. Zo blijf je op de hoogte van alles wat zich in Nederland binnen de Don Bosco wereld afspeelt. Veel leesplezier!


 

Agenda

 
 

-9 en 10 maart 2018 - NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland
-22 maart 2018: Vorming: ‘Knip in het jaar’ op 22 maart in A’dam, op 13 april in Deventer
-13-15 april 2018 - Informatieweekend SAMEN over werken met Straatkinderen (in Assel)
-27 t/m 29 april 2018 - Voorjaarsweekend DeeBeetje 


 

Ter inspiratie: Don Bosco leert van het voorbeeld van zijn moeder.

 
 

Mama Margarita zei tegen Don Bosco:
“Ik bemoei me niet met je roeping. God gaat voor alles. Maak je dus geen zorgen om mij. Ik wil niets van jou”. Waarmee ze haar zoon vrij spel gaf om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen voor de invulling van zijn leven. De veertigdagentijd op weg naar Pasen waarin we ons nu bevinden, is een tijd waarin we onszelf ook de vraag kunnen stellen: ‘Wat gaat er voor mij voor alles’? In vrijheid en verantwoordelijkheid kunnen we onze gangen en keuzes overwegen; zit ik zelf nog op het goede spoor?


 

Jongleren bij Don Bosco in Assel

 
 

Zondag 11 februari verzamelden zich zo'n 80 leden van de Don Boscofamilie uit het hele land in Assel voor het Don Boscofeest in Nederland. 'Jong-leren is oud gedaan' was het motto van deze editie in verband met optredens van Jeugdcircus Don Bosco uit Oudenbosch. Iedereen genoot vol bewondering van de ontwapenende optredens van acrobaten, goochelaars en fakirs en volwassenen en kinderen in de zaal keken ademloos toe. Clowns Slimmie en Flappie kregen de lachspieren los en stalen de show bij het publiek. Middels een korte sketch van de jongeren van U2B-Heard! uit Utrecht werden de aanwezigen daarna geconfronteerd met de serieuze problematiek van jongeren die met het volwassen worden ook eigen verantwoordelijkheden krijgen. Daarna was het tijd voor de onthulling van het nieuwe grote Don Bosco-logo dat buiten is geplaatst. Projectleider Lejo Webbers gaf toelichting over het idee achter de plaatsing van het logo en prees de inzet van de vrijwilligers bij de totstandkoming ervan. Buiten was het regenachtig en guur maar binnen was het warm en gezellig en stonden ontmoeting, gezelligheid en verbondenheid centraal. Het was een prachtige middag met voelbare Don Bosco dynamiek, vol ontmoeting en gezelligheid. Bekijk hier de foto's en lees de uitgebreide versie in de voorjaarseditie van Don Bosco NU.


 

​Don Boscofeest in Nieuw-West Amsterdam

 
 

De salesianen organiseerden in Amsterdam een 'drietrapsraket' rondom het jaarfeest, drie bijzondere activiteiten wat met elkaar resulteerde in een buitengewoon en indrukwekkend Don Boscofeest.
Zondag 28 januari had de salesiaanse gemeenschap de Jezuïeten van Amsterdam uitgenodigd voor een gezamenlijke maaltijd. Elke salesiaan had voor een deel van het diner gezorgd. Het werd een bijzondere avond.
Samen met de parochianen van Amsterdam Nieuw-West werd in de Pauluskerk met ruim 80 mensen voor de allereerste keer het Don Boscofeest gevierd. Ten derde hadden de salesianen ook voor de jongeren van de parochie een bijzondere avond georganiseerd. Pastoraal medewerker Colm Dekker was net terug van de spiritualiteitsdagen in Turijn en hij heeft die avond geleid. Deze dagen hadden op hem een buitengewone indruk gemaakt. Vanuit zijn ervaringen in Turijn heeft hij de jongeren die avond verrijkt.
 


 

Wilde Westen thema DeeBeetje kampen 2018

 
 

Met dit jaar als thema ‘Het Wilde Westen’ organiseert Stichting Jeugd- en jongerenvakanties Don Bosco, bij velen beter bekend als DeeBeetje-kampen, in de periode van 22 juli t/m 11 augustus 2018 weer een viertal kampweken voor kinderen en tieners die er behoefte aan hebben lekker op vakantie te gaan in de prachtige omgeving van Assel, nabij Apeldoorn. Van 27 t/m 29 april is er een voorjaarsweekend voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Voor tieners is er van 19 t/m 21 oktober een najaarsweekend. Een kampweek kost 130 euro, een weekend 65 euro. Volg het spoor naar het Wilde Westen: ga mee op zoek naar de goudmijn, volg het spoor langs het woeste water van de Mississipi naar een verlaten mijnwerkersstadje. Maak een kampvuur om bizons en ander wild op de prairie op afstand te houden. Voor meer info en aanmelden: www.jeugdkampendonbosco.nl


 

NL Doet bij Don Bosco op 9 en 10 maart

 
 

Don Bosco Rijswijk en Assel Don Bosco Centrum dit jaar weer meedoen met NL Doet. Een stel vrijwilligers gaat zaterdag 10 maart het terrein van Assel Don Bosco Centrum seizoen klaar maken. De tuin bij de Villa en het meditatiebos krijgen een extra opknapbeurt. De informatiebordjes worden gereinigd en er worden kleine klusjes gepland. Start om half elf met een kop koffie met uitleg, tussen de middag is er een lunch en rond 15.00 uur wordt er een punt gezet.
Don Bosco Rijswijk zoekt nog bezige bijtjes om op vrijdag 9 maart tussen 10.00 en 15.00 uur verkleedkleding te naaien, de deuren een likje verf te geven, wat meubilair en fietsen te repareren en het groen rondom het gebouw te snoeien. Helpt u mee Don Bosco nog kindvriendelijker te maken? Het team zorgt voor lekkere koffie en heerlijke koekjes!


 

Voorjaarseditie Don Bosco NU

 
 

De eerste DON BOSCO NU van dit jaar verschijnt eind maart. Het jaar 2018 heeft als jaarthema heeft meegekregen: ‘Groeien in de kunst van het luisteren en het begeleiden.’ In dit nummer leest u er meer over. Verder is er aandacht aan het dragende werk van de vrijwilligers bij SAMEN vanuit Don Bosco Amsterdam. In de rubriek ‘naamdragers’ dit keer aandacht voor de Don Boscoschool in Renkum, met als leuk detail, gelegen aan de Don Boscoweg. In de rubriek jeugd van tegenwoordig komen vier Rijswijkse kinderen aan het woord over wat gamen voor hen betekent. En verder in de rubrieken Nieuws.NL aandacht voor de activiteiten van de diverse Don Bosco-werken in het land. Tot slot is er ‘de inspiratie’ van Tineke Baartmans die al zo lang een steunpilaar is bij het Don Bosco werk in en rond Schiedam en nu mooi werk doet als mantelzorger voor oudere salesianen. Je ziet het: opnieuw een DON BOSCO NU gevuld met interessante artikelen. 


 

Nieuwe leidinggevende Don Bosco Rijswijk

 
 

Mijn naam is Helene Noteboom, ik ben 56 jaar. Sinds 15 januari ben ik Algemeen Leidinggevende bij Don Bosco Rijswijk. Deze keuze is vanuit het hart gemaakt. Ik werd geraakt door het verhaal van Don Bosco, de inspirator uit Turijn die zich met hart en ziel inzette voor de kinderen en jeugd. De bezielde preventieve werkwijze van Don Bosco waarbij hartelijkheid, redelijkheid en zingeving belangrijke pijlers zijn spreekt mij bijzonder aan. Ik zie deze bevlogenheid ook bij mijn collega's en vrijwilligers in Rijswijk. Mijn waardering voor hun inzet om prachtige projecten voor de verschillende leeftijd categorieën kinderen te ontwikkelen is dan ook groot. Het succes van deze projecten zie ik terug bij de deelnemende kinderen. Ik zie het als mijn uitdaging om een bijdrage te leveren aan het bestaansrecht van Don Bosco Rijswijk. Gezamenlijk een financieel gezond bedrijf ( ja ook in welzijnsland moet dit gezegd kunnen worden :-)) ontwikkelen en consolideren. Dit om de toekomst voor zowel onze projecten, de kinderen en de collega’s veilig te stellen. Lees de uitgebreide versie in Don Bosco NU. 


 

In gesprek over de toekomst

 
 

8 maart kwamen bestuursleden en vertegenwoordigers van de Don Bosco Werken in Assel bij elkaar om te praten over de toekomst van Don Bosco in Nederland. Wat zijn de kenmerkende bouwstenen en wat is de toegevoegde waarde van Don Bosco aan het jeugd- en jongerenwerk in Nederland? Een aantal kritische kwesties kwam aan de orde zoals bijvoorbeeld het grote belang van goede fondsenwerving. Het was een zinvolle dag die op bestuurlijk niveau een vervolg krijgt.


 

Een opera op het terrein van Don Bosco in Leusden

 
 

Van 30 augustus t/m 2 september wordt er op het voor velen bekende terrein van Don Bosco in Leusden een Italiaanse opera opgevoerd te weten “IL BOSCO DELL’ AMORE. De opera wordt georganiseerd door oud-leerling Ton Weevers die in 1964/1965 de VUTO heeft gevolgd en al sinds 1974 in Leusden woont. Bij de oud-leerlingen van Leusdenreünie op 14 april in Assel Don Bosco Centrum zal hij een korte presentatie geven. Kijk op www.operaleusden.nl voor meer info en wees er snel bij als je tickets wilt bestellen . Het advies is om op zaterdagmiddag 1 september of zondagmiddag 2 september te gaan dan kun je van 13.30 uur tot 15.15 uur nog eens wandelen over het terrein en je verbazen over de nieuwbouw. Om 15.30 uur begint het muzikaal spektakel. 


 

Wist je dat...

 
 

-vrijdag 2 maart een delegatie van het CDA in Apeldoorn op bezoek kwam bij Assel Don Bosco Centrum om zich te laten informeren over Don Bosco en de activiteiten op het terrein. 
-in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen Don Bosco Apeldoorn een debat organiseerde met lokale politici, voor en door jongeren. Het werd een goed bezochte en levendige avond.
-Simon Nongrun sdb een geweldige filmimpressie van het Don Bosco feest in Rijswijk op 31 januari maakte. Een dag die in het teken stond van ‘Ontmoeten & Beleven’ en waarbij naast 25 vrijwilligers van het centrum ook families van het asielzoekerscentrum aanwezig waren. 


 

Colofon

 
 

Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier