Nieuwsbrief december 2017

 
 

Alweer onze laatste nieuwsbrief van dit jaar. We kunnen terugblikken op een mooi en vruchtbaar jaar met veel aandacht en activiteiten voor jongeren in Nederland. Enkele hoogtepunten: Een groep geinteresseerden ging in april op zoek naar de roots van Don Bosco in Turijn. Don Bosco Utrecht en Amsterdam deden mee aan de campagne 'Laat ons uitsterven' over zwerfjongeren die veel media-aandacht trok. In de zomerweken en op zaterdag 23 september werd het 50-jarig jubileum van DeeBeetje jeugdkampen uitbundig gevierd. In deze nieuwsbrief lees je over actuele ontwikkelingen binnen Don Bosco Werken Nederland. We wensen je veel leesplezier, fijne kerstdagen een een goede wissel naar 2018.
 


 

Ter inspiratie: ​Kwalitatief aanwezig

 
 

Als opvoeder ben je beschikbaar en aanspreekbaar voor de jongeren en hun omgeving. Je treedt op een persoonlijke en professioneel onderbouwde manier met hen in relatie. Je laat je raken door het kwetsbare en gekwetste in hen. Door je interesse, je positieve betrokkenheid, je hartelijkheid en je dagelijks meeleven zorg je voor een kwaliteitsvolle relatie die groei mogelijk maakt. 
Uit: Opvoeden met Don Bosco als gids en tochtgenoot.


 

Nieuwe huisstijl en feest bij ​Don Bosco Straatvisie

 
 

In Amsterdam zijn veel veranderingen gaande bij Don Bosco Straatvisie (Voorheen Jonathan en Straatvisie). Voortaan gaat de organisatie nu echt officieel onder één naam verder, en wil dat graag met alle partners waar ze mee samenwerken, met alle vrijwilligers én al hun jongeren en jonge ouders samen delen. Op maandag 11 december wordt deze feestelijke gebeurtenis gevierd en wordt de nieuwe huisstijl gelanceerd. Er wordt dan ook stil gestaan bij de jongeren die zich afgelopen jaren hebben ingezet binnen Don Bosco en die nu gaan uitstromen. Er is een officiële certificaatuitreiking waarmee de gemeente haar dank voor hun inzet en betrokkenheid wil benadrukken. En dat allemaal op een prachtige locatie in hartje Amsterdam waar het cateringteam van Blend! Amsterdam iedereen gastvrij zal ontvangen. Dit spannende jaar wordt afgesloten met een heerlijk swingfeest, en Straatvisie gaat in 2018 vol nieuwe energie van start. Aanmelden kan via 06 20810003, wees welkom, proost! 


 

Aankondiging groepsreis India 2018

 
 

In de zomer van 2018 organiseert SAMEN een groepsreis voor jongeren van 18-25 jaar. Tijdens de reis leef en werk je mee op verschillende projecten voor straatkinderen en straatjongeren in India. Doel van deze reis is het kennismaken met de leefwereld van straatkinderen, het organiseren van sport- en spelactiviteiten en culturele uitwisseling met leeftijdsgenoten. Ook kun je door te verven en/of door klussen op een praktische manier een bijdrage leveren aan de projecten. Meer weten? Check de informatie op de website en meld je aan voor de informatieavond op vrijdag 19 januari 2018.


 

Nachtmerries bij najaarsweekend DeeBeetje

 
 

Tijdens het najaarsweekend eind oktober werd de kampschuur van Assel Don Bosco Centrum voor even omgetoverd in een waar wetenschappelijk onderzoeksstation. Onder begeleiding van het capabele Dromen Bedrog (DB)-team werd er uitvoerig onderzoek gedaan naar nachtmerries. Na een openingstest of de deelnemers hier wel fysiek en mentaal fit klaar voor waren werd het al snel tijd om te gaan slapen. Terwijl iedereen gewoon in bed lag werd de ene na de andere angst onder de loep genomen. De deelnemers buitelden van een nachtmerrie waarin ze verdwaald waren in Apeldoorn door naar een waar ze allemaal 100 jaar oud waren, om zo te belanden in een nachtmerrie vol met regels (die ze niet kenden)! De deelnemers sloegen dit gewoon van zich af, en hebben het onderzoek met succes kunnen voltooien! 


 

Wintereditie Don Bosco NU

 
 

In deze donkere wintermaanden is een blad waarmee wat warmte en licht binnen gebracht wordt extra welkom. In dit nummer vertellen enkele jongeren wat kerst voor hen betekent. Je leest over de opvang van AZC kinderen bij Don Bosco in Rijswijk waar het altijd dynamisch en in beweging is. In de rubriek naamdragers dit keer aandacht voor de Don Bosco jeugdclub in Spaarndam, hun Clubhuis ‘De Bunker’ staat altijd bol van de activiteiten. Dominique Voesten doet verslag van de cursus over het waarborgen van de salesiaanse identiteit. En van salesiaan Piet Stienaers een mooie bijdrage over de ‘dynamiek van Don Bosco’. Extra zinvol in deze tijd waarin jongeren volgens onderzoek meer tijd aan hun smartphone dan aan sport besteden. De kerstactie is dit jaar voor: het Don Bosco werk in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dit nummer staat met mooie verslagen en hartverwarmende initatieven en is een bron van inspiratie naar een hoopvolle toekomst, in het spoor van Don Bosco. Geen abonnement? Stuur een een mailtje naar info@donbosco.nl en je krijgt het gratis toegezonden.


 

Jubileumbijeenkomst Oranjefonds 15 jaar

 
 

Het Oranjefonds bestaat 15 jaar en ondersteunde reeds 75.000 projecten. Op 7 december is er een jubileumbijeenkomst, een dag vol inspiratie gepresenteerd door Jörgen Raymann! Een Oranje Festival met workshops, lezingen, interactieve presentaties, film, gevraagde en ongevraagde adviezen. Voor en door initiatieven en betrokken mensen waarmee het Oranjefonds verbonden is. Er zijn die dag ...inspirerende lezingen door Leo Bormans over Geluk 2.0, hoogleraar Diversiteit en Integratie Halleh Ghorashi over het belang van anders zijn. En verder workshops en presentaties van onder andere de Talentfabriek 010, De Buurtcamping, Social Finances, Dans Paleis, Nadja Jungmann, Pharos, Villa Pinedo, Yets Basketball, Fietsmaatjes, etc. Locatie: De Fabrique in Maarssen, donderdag 7 december 2017, van 09.30-17.00 uur. Er rijden pendelbussen van station Maarssen
 


 

Gift van 1 miljoen euro voor Arnhemse jongeren met schulden

 
 

Arnhem heeft een gift van 1 miljoen euro gekregen van de Dullertstichting om jongeren met (dreigende) schulden te helpen. Ook wordt het geld gebruikt om te voorkomen dat jongeren en jongvolwassenen in financiële problemen terechtkomen. Het is een ontzettend genereuze gift en substantieel voldoende om er echt iets mee te doen. De Dullertstichting heeft ook JONA in het verleden op meerdere momenten geholpen en ondersteund. Aanleiding voor de gift is het gegeven dat Willem Hendrik Dullert tweehonderd jaar geleden in Arnhem is geboren. Het restant vermogen van Stichting Vrienden van Jona is ook ondergebracht bij de Dullertstichting.


 

Smartphone verdringt sport bij jongeren

 
 

Was van de jeugd in 2001 nog 80 procent minimaal één keer per week op het sportveld te vinden; nu dat is geslonken tot iets meer dan 70 procent. Dat is een van de uitkomsten van het toonaangevende Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar de sportdeelname van Nederlanders in de periode 2001-2016. Zo’n half miljoen jongeren sport niet of niet meer en de opkomst van de digitale wereld, gamen en smartphone zijn daar volgens het onderzoek mede debet aan. Een kwart van de kinderen tot 5 jaar zit meer dan drie uur per dag achter een beeldscherm.


 

Wist je dat...

 
 

-het crowdfundingplatform 'Geloof in je project' gaat stoppen per 31 december. De groei van het aantal projecten op de site was te klein waardoor  de doelstelling niet waargemaakt kon worden om een bloeiend, veelzijdig platform te zijn voor zinvolle projecten.
-Don Bosco Apeldoorn een nieuw mailadres heeft: donboscoapeldoorn@donboscoapeldoorn.nl
-Ina van Noort per 1 januari 2018 het secretariaat van DeeBeetje jeugdkampen overneemt van Gerdie Vanlier, het mailadres blijft hetzelfde: secretariaat@​jeugdkampendonbosco.nl
-ben je tussen de 16 en 25 jaar? Dan kun je van van 8 tot 14 april met de Jeugddienst van Don Bosco Vlaanderen mee naar Turijn, naar de roots van Don Bosco.
-de jaarspreuk 2018 voor de Don Bosco-beweging luidt: 'Groeien in de kunst van het luisteren en het begeleiden', (Geef mij van dat water, Heer; Johannes 4,15).


 

Colofon

 
 

Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier