Nieuwsbrief oktober 2017

 
 

We kunnen terugkijken op een mooie septembermaand met o.a. een geslaagd DeeBeetje jubileumfestival. Deze maand besteden verschillende werken aandacht aan armoede onder jongeren in Nederland. Zo is er in Utrecht een speciale armoedeweek en in Amsterdam een speciale 'Nacht van de straatjongere'. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief zodat je op de hoogte bent van alle activiteiten en ontwikkelingen binnen Don Bosco Werken Nederland.

Van 2 t/m 8 oktober: Week van de Opvoeding met als thema 'Buiten de lijntjes'


 

Ter inspiratie: Wil je gelijk of wil je geluk?

 
 

Hoe strenger een leraar/opvoeder optreedt, hoe meer een kind zich gaat wapenen om niet gekwetst te worden. Maar toch kom je wel eens op een punt dat je het liefste bij je standpunt wilt blijven. Stel jezelf dan de vraag: “Wil je gelijk of wil je geluk?


 

Agenda

 
 

6 oktober 2017 - Nacht van de straatjongere in Amsterdam
7-17 oktober 2017 - Armoedeweek Utrecht
12 oktober 2017 - Trainingsdag nieuwe stagiairs in Utrecht
15 oktober 2017 - Reünie Turijnreis in Deventer
14 november 2017 - Communicatietraining
11 februari 2018 - Don Boscofeest in Assel


 

Vrijdag 6 oktober Nacht van de straatjongere

 
 

Kun jij je voorstellen hoe het is om geen thuis te hebben? Maak kennis met de problematiek van de straat.
Vrijdag 6 oktober organiseert SAMEN de ‘Nacht van de Straatjongere’. Een activiteit over zwerfjongeren en het straatleven in Amsterdam. In vier korte workshops gaan o.a. ervaringsdeskundigen met bezoekers in gesprek. Hoe is het om op je 18de uit de jeugdzorg te gaan? Hoe ziet een dag op straat eruit? Met welke dilemma’s krijg je te maken? Ook wordt een link gelegd met straatleven in andere landen. Deze activiteit is toegankelijk voor iedereen met interesse in het onderwerp. Meer info: www.samen.org of Facebook. Aanmelden: info@samen.org
 

 


 

Geslaagd DeeBeetje festival 23 september

 
 

Het 50-jarig jubileumfestival van DeeBeetje op 23 september in Assel was zeer geslaagd. Jong en oud genoot zichtbaar op het feestelijk versierde en zonovergoten terrein van het aangeboden programma met onder andere workshops Zumba, verhalen vertellen, Djembé en een fototentoonstelling. Vanaf het buitenterras konden de bezoekers genieten van de muziekoptredens voor de  grote theatertent. Buiten vermaakten de kinderen zich in de grote ballenbak, met het spel weerwolven, knutselen en schmink. Kinderen gingen de hele middag helemaal los op het grote springkussen en er werden rondleidingen gegeven over het terrein en in de Kampschuur.  Iedereen genoot van de gezellige Don Boscosfeer die zo kenmerkend is voor de Asselse kampen en het weerzien van oude bekenden op de bijzondere plek die voor zovelen mooie herinneringen oproept.
Het festival was tot in de puntjes goed georganiseerd en er heerste een geweldige sfeer. Het festivalteam kan tevreden terugkijken. Want door bestuur, leiding en vele vrijwilligers is wekenlang keihard gewerkt om deze dag mogelijk te maken. Een (foto)impressie vind je hier. 


 

Volop activiteiten bij Don Bosco Rijswijk

 
 

Een aantal nieuwtjes vanuit Rijswijk:
-De nieuwe (Europese) vrijwilligers en stagiaires kregen een workshopdag aangeboden, met workshops over de wensen van de doelgroep, het verhaal van Don Bosco en werken in een multicultureel team.
-Op 5 oktober, wanneer het primair onderwijs in Nederland staakt, biedt Rijswijk de ouders een alternatief, namelijk Don Bosco’s Dolle Donderdag, met de meest succesvolle activiteiten. Er zijn al ruim 60 aanmeldingen!
-In de herfstvakantie, van 17 t/m 19 oktober, is er weer een prachtig Sprookjesbosprogramma voor iedereen van 4 t/m 16 jaar
-Eind september waren ze met een schminkhoek present bij de Open Dag van het asielzoekerscentrum in Rijswijk. Er bestaat een warme samenwerking met het COA en de basisschool aldaar, mede omdat elke donderdag 30 van hun kinderen bij Don Bosco Rijswijk worden opgevangen.
-28 september kwam een fractievertegenwoordiging van PvdA Den Haag op werkbezoek om zich te laten informeren over het jeugd- en jongerenwerk (zie foto).


 

Dromen zijn bedrog thema najaarsweekend DeeBeetje

 
 

Van 20 t/m 22 oktober organiseert DeeBeetje in Assel een najaarsweekend voor jongeren van 15 t/m 17 jaar. Dit weekend doet een team van speciale Dromen Bedrog (DB) wetenschappers onderzoek op de kampschuur. Maar er wordt niet gezocht naar gewone dromen, nee, ze gaan op zoek naar nachtmerries!  Het najaarsweekend begint op vrijdagavond en duurt tot zondagmiddag. Die tijd wordt gevuld met de leukste activiteiten, van renspellen in het bos tot knutselen in de kampschuur tot ochtendgymnastiek voor het ontbijt!  Via de website kun je je inschrijven voor dit najaarskamp waar het er 'griezellig' aan toe zal gaan!


 

Don Bosco Deventer is verhuisd

 
 

Per 1 oktober heeft Don Bosco Deventer het Radboudhuis moeten verlaten. Maar gelukkig kan Don Bosco Deventer haar activiteiten prima voortzetten vanuit Villa Voorstad aan de Bierstraat 52 in Deventer. Neem eens een kijkje op de Facebookpagina van dit buurthuis in de hipste volkswijk van Deventer. Van harte welkom.
 
 


 

Drukte bij Assel Don Bosco Centrum bij Open Monumentendagen

 
 

Tijdens de landelijke Open Monumentendagen 2017 met als thema 'Boeren, burgers en buitenlui' hield Assel Don Bosco Centrum samen met Don Bosco Werken Nederland open huis in het weekend van 9 en 10 september. En dat hebben ze geweten. Ruim 400 bezoekers kwamen er om rondgeleid te worden op het terrein, de gebouwen te bezichtigen en meer te horen over het werk van Don Bosco. Bezoekers konden een kijkje nemen in de Kampschuur, de Mariahoeve en in de stal waar een expositie over Don Bosco was opgesteld. Ook de Piramide en de kapel werden druk bezocht. Onder de bezoekers veel passanten: mensen die regelmatig langs het centrum rijden, fietsen of wandelen. Maar bijvoorbeeld ook oud-leerlingen van het seminarie en volwassenen en kinderen die ooit deelgenomen hebben aan een van de jeugdkampen. Jong en oud kwam samen, stelden tal van vragen en hingen soms aan de lippen bij salesianen en vrijwilligers die gezamenlijk dit geslaagde weekend mogelijk maakten. 


 

Wist je dat...

 
 

-Don Bosco Straatvisie woensdag 4 oktober een creatieve speelmiddag voor jonge moeders organiseert in haar pand aan de Apollolaan 91 in Amsterdam.
-In Rijswijk op zaterdagmiddag 7 oktober een reünie is voor oud-medewerkers en bezoekers van het roemrijke jeugdcenturm Don Bosco Burcht in de 60-er jaren. Op de speciale Facebookpagina zijn al veel fotoherinneringen te vinden.
-De Armoedecoalitie in Utrecht waar U2B-Heard deel van uitmaakt van 7 t/m 17 oktober de Armoedeweek organiseert met als thema 'kinderen en armoede'.
-Er nu een nieuw instrument is dat de zelfredzaamheid voor jeugdigen meet. Hulptrajecten voor kinderen en gezinnen zijn steeds meer gericht op een toename van de zelfredzaamheid en het versterken van de eigen kracht, en niet alleen op het verminderen van problemen. Lees hier meer over de Zelfredzaamheidschaal voor jeugdigen (ZRJ).
-Er met een drone prachtige luchtopnamen zijn gemaakt van Assel Don Bosco Centrum. Je kunt het filmpje hier bekijken.
-De Jeugddienst van Don Bosco (Vlaanderen) van 8 t/m 14 oktober 2018 een reis naar Turijn organiseert, naar de roots van Don Bosco. Voor meer info: www.jeugddienstdonbosco.be 
 


 

Colofon

 
 

Heb je nieuws of wil je reageren? Stuur je bericht naar communicatie@donbosco.nl
Don Bosco Werken Nederland, Pomphulweg 106, 7346 AN Hoog-Soeren
www.donboscowerken.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier