Nieuwsbrief juli 2017

 
 

De vakantietijd staat voor de deur, de tijd om de eigen accu weer op te laden, om er op uit te trekken, nieuwe plaatsen te ontdekken en te genieten van de natuur en van de elementen. We wensen alle nieuwsbrieflezers een mooie zomer toe, vol aangename verrassingen.
Via deze juli-nieuwsbrief leest u meer over alle activiteiten en ontwikkelingen binnen Don Bosco Werken Nederland.


 

Ter inspiratie: tip van een jeugdwerker

 
 

Tip van een jeugdwerker:
“Er zijn veel momenten dat ik mijn zonnebril opzet met optimistisch getinte glazen. Op een middag dat de jongeren ‘niet te genieten’ zijn, dan observeer ik net zo lang tot ik positieve gedragingen zie en die benoem ik dan. Het kantelt de sfeer …”
Uit: Picco Bello Don Bosco


 

Agenda

 
 

23 juli t/m 12 augustus 2017 - DeeBeetje jeugdkampen in Assel
30 juli 2017 - Installatie nieuwe provinciaal Wilfried Wambeke
1 t/m 18 augustus - Vakantiebos Don Bosco Rijswijk
16 augustus - Geboortedag Don Bosco

19 - 20 september 2017 - 2-daagse in Assel voor coöordinatoren van Don Bosco Werken Nederland
23 september 2017 - DeeBeetje festival in Assel


 

Uitwisseling Don Bosco Straatvisie in Armenië

 
 

De internationale uitwisseling in Armenië waar Don Bosco Straatvisie (onderdeel van Don Bosco Amsterdam) aan deel heeft genomen vond plaats van 5 -13 juni. Samen met landen als Spanje, Oekraïne en Armenië zijn door middel van workshops thema’s behandeld als EU waarden, haat zaaien/spreken, stereotypen en tolerantie. Een pittige reis waarin de Nederlandse groep een hele sterke band heeft opgebouwd en waarbij heel veel persoonlijke leerdoelen werden behaald. De delegatie heeft een opening weten te creëren waarin met alle landen gepraat kon worden over onderwerpen als LHBTI, gelijkheid van man en vrouw en religies.
“Als projectleider ben ik vooral enorm trots op de doelen die onze Nederlandse groep heeft behaald. Vooral hun inzet, openheid en oprechtheid! Ik ben dankbaar, dit had ik niet durven hopen!”- Linda
“Hetgeen wat voor mij het meest indrukwekkend was aan de reis naar Armenië was uiteindelijk toch de hechtheid van onze Nederlandse groep. We hadden een groep die elkaar heel erg stimuleerde op over je eigen grenzen heen te gaan. Ik had de reis naar Armenië nooit of te nimmer durven maken, als ik geen veilig gevoel had gehad bij mijn groepsgenoten. Wat mij raakte was dat ik voor het eerst na mijn periode van heen en weer gesleurd te worden in instellingen, niet het idee had misplaatst te zijn. Ik voelde me erg geborgen en was hierdoor beter in staat stappen te zetten dan in mijn eigen omgeving”. – Jason
Aan het einde van het project werden alle kunstuitingen over tolerantie samengevoegd in een fantastisch optreden op de North Avenue in Jerevan, de hoofdstad van Armenië. 


 

Nieuwe website SAMEN

 
 

Tijdens de zomerborrel met 40 vrijwilligers is de nieuwe website van SAMEN bij Don Bosco Amsterdam gepresenteerd en gelanceerd. In hun nieuwsbrief geeft het team toelichting op het proces en de keuzes die gemaakt zijn. Veel vrijwilligers hebben aan de totstandkoming van de nieuwe website bijgedragen. Er is onderzoek gedaan naar de vindbaarheid van SAMEN op Google. Hieruit kwamen de belangrijkste zoekwoorden naar voren die nu op belangrijke plekken op de website terug te vinden zijn.
Het delen van ervaringen van oud-vrijwilligers wordt door websitebezoekers erg positief beoordeeld. Daarom is er voor gekozen om op de nieuwe website veel te werken met quotes en ervaringen van vrijwilligers die eerder op projectreis mee geweest zijn.
In de laatste twee weken werden 10 testers ingeschakeld om de website uit te proberen en suggesties voor kleine aanpassingen te leveren.
De website is te vinden op het vertrouwde adres: www.samen.org


 

Vakantiebos Don Bosco Rijswijk

 
 

Tegelijk met de lancering van het programmaboekje heeft Don Bosco Rijswijk de noodklok geluid wat betreft de financiën voor de komende editie van het Vakantiebos. De organisatie doet een beroep op lokale ondernemers, organisaties en particulieren om hun steentje bij te dragen aan het Vriendenbos 2017. Isabella, een van de vrijwilligers, is begonnen met de inzameling van statiegeldflessen om geld bij elkaar te sprokkelen.
Van 1 tot en met 18 augustus is de 51e editie van het Vakantiebos bij Don Bosco Rijswijk. Ook dit jaar organiseren zij weer allerlei leuke activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 16 jaar. In drie weken wordt er een feestje gebouwd met bekende activiteiten zoals de water- en verfdag, het befaamde poepspel en levend Stratego. Net als ieder jaar heeft ook dit Vakantiebos weer een thema: het Vriendenbos. Don Bosco zou nergens zijn zonder zijn vrijwilligers. Het team van vrijwilligers heeft weer een fantastisch programma in elkaar gezet.  Het programmaboekje is al via de website beschikbaar. Houd de Facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes.


 

​Lenteprijs voor Don Bosco Rijswijk

 
 

Fonds 1818 en AD Haagsche Courant reikten vorige week geldcheques uit aan lokale initiatiefnemers die plannen indienden binnen het thema ‘Samen’. Voor de elfde editie van de Lenteprijs kwamen in de afgelopen maanden 82 inzendingen binnen, daarvan wonnen er 28 een geldbedrag.
Met het prachtige idee 'de buitengewone buurt bakfiets' won Don Bosco Rijswijk een bedrag van 1500 euro. Geld dat ze gaan gebruiken voor de aanschaf van een bakfiets. Om de onderlinge acceptatie tussen vluchtelingen en buurtbewoners in Rijswijk te bevorderen, gaan bewoners van het asielzoekerscentrum zelfgemaakte hapjes en drankjes uitdelen aan de buurtbewoners op drukbezochte plekken zoals de markt, schoolpleinen en het winkelcentrum. Want wat meer positiviteit rondom dit thema kan geen kwaad.
En wie anders dan Don Bosco kan deze brug beter bouwen?


 

Zomereditie Don Bosco NU verschenen

 
 

De zomereditie van Don Bosco NU is uit! Het is een gevarieerd en kleurrijk nummer geworden. In het blad blikt Mark Tips terug op de afgelopen zes jaar op zijn periode als provinciaal. En je vindt een impressie van de Turijnreis, een aantal van de 36 deelnemers geeft een korte reactie op de reis. De redactie ging op bezoek in Weesp waar Speeltuin Don Bosco zorgt voor vertier voor kinderen en leven in de brouwerij brengt voor de ouders. Binnenkort gaan in Assel en Rijswijk weer de vakantiekampen van start waar honderden kinderen aan meedoen. In dit nummer lees je enkele mooie verhalen van oud-deelnemers van de DeeBeetje kampen in Assel waaronder cabaretier Herman Finkers en ICT-journalist Brenno de Winter. Zo zie je maar wat mooie jeugdervaringen kunnen bijdragen aan een mensenleven. Dit nummer staat vol met mooie verslagen en initiatieven en vormt zo een bron van inspiratie. Je kunt het blad hier online lezen maar je kunt ook een gratis abonnement aanvragen via info@donbosco.nl


 

Nieuwe artikelen in de webshop

 
 

Last van stress? Of binnenkort iets te vieren? Dan zijn ballonnen altijd leuk voor de aankleding. In de webshop zijn weer een aantal nieuwe artikelen verkrijgbaar, zoals rode en witte Don Bosco ballonnen en anti-stressballen. Ook kun je er caps, fleece-vesten en polo's met Don Bosco logo bestellen. Neem eens een kijkje in de webshop.


 

Website Kansen voor kinderen

 
 

Staatssecretaris Klijnsma lanceerde tijdens het VNG Jaarcongres 2017 de website ‘Kansen voor alle kinderen’. De website geeft informatie over mogelijkheden voor financiële ondersteuning als ouders geen geld hebben om kinderen mee te laten doen met bijvoorbeeld sporten en activiteiten op school. Gemeenten helpen mensen met een laag inkomen en bieden ondersteuning aan gezinnen met kinderen. De website laat zien welke vormen van ondersteuning er zijn en hoe die (financiële) ondersteuning aangevraagd kan worden. De website heeft ook een pagina met informatie voor gemeenten.

Handreiking voor gemeenten
Divosa organiseerde onlangs drie inspiratiesessies over kinderarmoede. Op basis van de uitkomsten van die sessies verschijnt voor de zomer een handreiking voor gemeenten. Daarin wordt onder andere beschreven hoe gemeenten deze kinderen het beste kunnen bereiken en hoe ze kunnen samenwerken met verschillende partijen in het sociaal domein om kinderarmoede effectief te bestrijden.


 

Wist je dat...

 
 

-het kabinet een hulplijn in stelt voor jongerenwerkers en jeugdzorgprofessionals die geconfronteerd worden met radicalisering. Per 1 september wordt bij het ministerie van SZW het 'Kennisplatform voorkomen extremisme en polarisatie' ingericht, waar de hulplijn deel van zal uitmaken. (Bron: Nieuwsbrief Jeugd, Nederlands Kennisinstituut).
-het Vaticaan online een wereldwijde enquête onder jongeren houdt, deze wordt in het Nederlands vertaald en komt op 6 juli online.  De vragenlijst komt te staan op rkkerk.org/survey.
-U2-BHeard! op 29 mei en 15 juni met 'ervaringsdeskundigen' voorlichting heeft gegeven aan vertegenwoordigers van diverse organisaties en gemeenten over schuldhulpverlening en voorlichting voor en door jongeren.
-Scouting Don Bosco Sittard op 8 juli haar 60-jarig bestaan viert met een groots jubileumprogramma met workshops, livemuziek, een groot kampvuur en een opblaasstormbaan van maar liefst 30 meter lang.


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier