Nieuwsbrief maart 2017

 
 

Het voorjaar breekt aan en dat biedt naast meer kleur en levenslust weer nieuwe inspiratie. Binnenkort gaan tal van vrijwilligers weer bij diverse Don Bosco werken aan de slag tijdens NL Doet. En volgende maand is het voorjaarsweekend van DeeBeetje en staat het informatieweekend van SAMEN gepland. Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alles wat zich in Nederland binnen de Don Bosco wereld afspeelt.

 


 

Zet een optimistische bril op

 
 

Jeugdwerker: “Er zijn momenten dat ik mijn zonnebril opzet met optimistisch getinte glazen. Als de jongeren ‘niet te genieten’ zijn, dan observeer ik net zo lang tot ik positieve gedragingen zie, die benoem ik dan. Het kantelt de sfeer…” 
Uit: Picco Bello Don Bosco


 

Agenda

 
 

10 maart 2017 - NL Doet bij DB Rijswijk enDB Deventer
11 maart 2017 - NL Doet in Assel
19 maart 2017 - Infomiddag Turijnreis
1 april 2017 - Ontmoetingsdag: shoppen bij Don Bosco
7-9 april 2017 - Informatieweekend SAMEN
21-23 april 2017 - Voorjaarsweekend DeeBeetje
23 t/m 28 april - Turijnreis
23 september - DeeBeetje festival in Assel


 

Kom shoppen bij Don Bosco

 
 

Zaterdag 1 april (geen grap) is er een Ontmoetingsdag voor iedereen die zich betrokken voelt bij Don Bosco in Nederland. Van 10.00-14.30 uur in de Piramide van Assel Don Bosco Centrum in Hoog Soeren. Je kunt deze dag mentaal shoppen voor jezelf op het terrein van Assel: historie, Don Bosco, inspiratie, natuur, frisse lucht en een mooi verhaal. Koffie en lunch zijn verzorgd. Aanmelden: verenigingmedewerkers@donbosco.nl


 

Interesse om met Straatkinderen te werken?

 
 

SAMEN organiseert van 7 t/m 9 april een informatieweekend bij Assel Don Bosco Centrum. Dit is een interactief weekend, waarin je veel andere mensen ontmoet die geïnteresseerd zijn in internationaal vrijwilligerswerk. Aan de hand van spellen, opdrachten en verhalen van ervaren vrijwilligers, beleef je een heel tof weekend. Ook als je nog niet precies weet of (en hoe lang) je weg wilt gaan, is dit weekend zeker de moeite waard. Juist in een oriëntatiefase kan je er tijdens dit weekend achter komen of werken met straatkinderen iets voor je is en of SAMEN bij je past. Na aanmelding krijg je alle praktische informatie, de routebeschrijving, een gedetailleerd programma en de deelnemerslijst. De kosten voor het verblijf en de maaltijden zijn 35 euro en kun je betalen bij aankomst. Voor info en aanmelden info@samen.org of 020 - 679 20 95. 


 

Overleg zwerfjongeren Nederland

 
 

Afgelopen week was er in Assel een overleg tussen vertegenwoordigers van de vier grote steden van Nederland (G4): Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Vertegenwoordigers van Don Bosco Straatvisie, U-2BHeard!, Zorgbelang Zuid-Holland en Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) hadden twee volle dagen gericht overleg over de doelstellingen en vooruitgang. Overdag hard werken en in de avond lekker informeel bij het ‘kampvuur’ napraten. Er werd over tal van onderwerpen gesproken zoals over schulden en zelfstandig wonen. Er werd gepleit voor een VOLG-verklaring, wat staat voor Verklaring Omtrent Liefdevol Gedrag! Dit in plaats van de gebruikelijke VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). 


 

Elke vrijdag zolderverkoop Don Bosco Deventer

 
 

Elke vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur kan men bij Don Bosco Deventer aan de Twelloseweg 4 in Deventer terecht om iets te kopen (of om spulletjes te brengen). Een gratis kopje koffie met iets lekkers staat klaar en het is er altijd een gezellige boel. Op de zolder van het Radboudhuis staat ruim 50 m2 vol met curiosa, boeken, glaswerk, sieraden, kleine meubelen, modern en ouderwets kinderspeelgoed, kleding, keukenapparatuur, kunst en vele andere snuisterijen. De opbrengst van de zolderverkoop komt ten goede aan lokale goede doelen zoals het jongerenwerk van Don Bosco en diverse activiteiten in het Radboudhuis. De zolderverkoop is een aanvulling op de jaarlijkse Don Bosco rommelmarkt die op zaterdagmorgen 20 mei 2017 wordt gehouden van 10.00 tot 12.30 uur. 


 

Voorjaarsweekend DeeBeetje

 
 

Van 21 t/m 23 april 2017 kunnen kinderen van 8 t/m12 jaar deelnemen aan het Voorjaarsweekend. Wat kun je doen? Spannende spellen spelen waarbij je soms flink mag rennen door de prachtige bossen van de Veluwe, genieten van een kampvuur, lekker creatief bezig zijn om vervolgens de mooiste kunstwerkjes te krijgen. Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt tijdens het Voorjaarsweekend! Het verblijf is in de Kampschuur, deze beschikt over een grote zaal om te spelen en te eten, ’s Nachts heerlijk slapen in een stapelbed. Deelname kost 65 euro. Voor aanmelden en info: www.jeugdkampendonbosco.nl.


 

Geldprijs Don Bosco Jonathan

 
 

Bij de uitreiking van de donaties van het ING Nederland Fonds half februari ontving Don Bosco Jonathan 1000 euro voor haar
fotoproject. Hiermee wil de bank dit initiatief steunen. Eind vorig jaar konden stichtingen zich aanmelden voor de campagne ‘Help Nederland vooruit’ van het ING Nederland fonds. Uit alle aanmeldingen zijn 260 stichtingen gekozen die door mochten gaan naar de stemronde. De stichtingen hebben enorm hun best gedaan om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Het aantal stemmen bepaalde de hoogte van de donatie die ze kregen. Met het fotoproject leren jonge moeders (17-27 jaar) in een 3-daagse workshop  hun verhaal te vertellen door middel van fotografie. Welke boodschap willen ze meegeven aan hun kind(eren)? Ze leren close-ups maken, hun eigen verhaal op te schrijven en krijgen de kans hun werk te laten zien bij een officiële expositie.


 

Voorbereiding uitwisseling Don Bosco Youthnet

 
 

In februari vertrokken drie afgevaardigden naar Jerevan, hoofdstad van Armenie, voor een eerste kennismaking met locatie en partners die in juni bij de uitwisseling van Youthnet betrokken zullen zijn. De delegatie bestond uit: Biju Oledath, bij Youthnet verantwoordelijk voor de uitwisseling; Oskar Elsenburg, deelnemer namens Straatvisie en Saskia Hockers, coördinator van Don Bosco Straatvisie. Partners waren de jongeren uit Jerevan, twee meiden uit Oekraine en twee vertegenwoordigers van een jongerenorganisatie uit Spanje. De locatie werd bezocht en gezamenlijk is het programma voor de uitwisseling samengesteld. Het thema is 'Art-Bridge to Tolerance' . Van de deelnemende jongeren wordt verwacht dat ze met inbreng van eigen talenten tot een presentatie komen die in Jerevan als een soort pop-up tentoonstelling gepresenteerd zal worden. Het was een mooie start van een veelbelovende project. Wordt vervolgd!


 

Teken de petitie: in 2020 geen zwerfjongeren meer

 
 

U-2BHeard! luidt in de Telegraaf van 3 maart de noodklok over de toename van zwerfjongeren in Nederland. De politiek zegt meer aandacht te hebben voor de jongeren. Helaas komt daar in de praktijk tot op heden weinig van terecht. Er zijn ongeveer 12.500 jongeren in Nederland die op straat leven, maar het aantal jongeren dat buiten beeld is, is nog vele malen groter! U-2BHeard startte een petitie om de politiek actie te laten ondernemen. Hierbij is jullie hulp en steun hard nodig. Deze petitie zal voor de Tweede Kamer verkiezing overhandigd worden aan de lijsttrekkers. Onderteken de petitie en maak het verschil! Namens alle zwerfjongeren bedankt!  Teken hier de petitie.


 

Wist je dat...

 
 

-je zaterdag 11 maart bij Assel Don Bosco Centrum mee kunt helpen bij NL Doet. Dit jaar wordt met hulp van vrijwilligers het meditatiebos opgeknapt.
-Don Bosco Rijswijk ook vrijwilligers zoekt voor NL Doet op vrijdag 10 maart. Creatievelingen die willen helpen schuren, verven, schoonmaken en opruimen, met als doel een frisse en kleurrijke toneelzaal&overblijflokaal. Aanmelden kan hier.
-Don Bosco Deventer het Radboudhuis een opknapbeurt geeft in het kader van NL Doet op vrijdag 10 maart, van 09.00 tot 16.00 uur.
-SAMEN veel samenwerkt met Young Africa, deze organisatie kreeg recent als eerste Nederlandse organisatie de UNESCO-UNEVOC erkenning.
-Cor Goorts, de oudste salesiaan in Nederland, op 11 maart 100 jaar wordt.


 

Contact

 
 

Ben je blij met deze nieuwsbrief of heb je suggesties? Reacties zijn van harte welkom, via 055 - 519 15 38 of via communicatie@donbosco.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier