Nieuwsbrief december 2016

 
 

Het eind van het jaar nadert met rasse schreden. Veel mensen maken deze maand de balans op van wat het afgelopen jaar hen gebracht heeft. Gelukkig zijn er in deze donkere dagen weer veel lichtpuntjes te zien en is er volop leven binnen de Don Bosco wereld. Als u deze nieuwsbrief doorleest bent u weer helemaal op de hoogte over wat er geïnspireerd door de droom van Don Bosco in Nederland zoal gaande is. 


 

Waar zie jij naar uit?

 
 

Jongeren zoeken naar drijfveren, waarom je ‘doet wat je doet’ in je leven. Ze scannen direct waarvoor jij als volwassene warm loopt. Ze willen weten of je wel ‘echt’ bent. Of je een geloofwaardig voorbeeld bent voor hen. (uit Picco Bello Don Bosco)
 
Advent is aangebroken. Advent is de vier weken durende voorbereiding op het Kerstfeest. In deze tijd ziet men uit naar een ‘komst’, vol hoop en verlangen. Het is een tijd om weer op te veren en ons zelf de vraag te stellen: waarvoor leef ik, waaruit leef ik, wat is de ziel van mijn bestaan. Wat of wie verwacht ik.


 

Agenda

 
 

10 december 2016 - Inspiratiecafé met gratis voorstelling List & Bedrog
12 februari 2017 - Don Boscofeest in Assel
1 april 2017 - Ontmoetingsdag 'Kom shoppen bij Don Bosco'
22-29 april 2017 - Turijnreis


 

Inspiratiecafé met fantastische voorstelling

 
 

Heb jij je al aangemeld voor het Inspiratiecafé! Dit jaar gaat ‘t in het café over verhalen vertellen. Een verhaal kun je op legio manieren vertellen. Een dramatisch verhaal, een hoopvol verhaal, een oppervlakkig verhaal, een zinvol verhaal, … Je eigen rol daarin kan die zijn van heldhaftige, van slachtoffer, van schuldige, van gezegende, … Welke bril zet je op? 
Rond het thema 'Verhalen vertellen' voor ons inspiratiecafé 2016 vonden we een kostelijke en meesterlijke geschiedenis, uiteengezet door een originele verteller. Beluister op het puntje van je stoel het onthutsende verhaal over Jacob en zijn familie, een verhaal uit de Bijbel. Verteld door Kees Posthumus en begeleid door de accordeonist Juul Beerda. Een menselijke soap, zou je kunnen zeggen. Ze noemen de voorstelling: List & Bedrog. Zaterdag 10 december om 14.00 uur is iedereen die betrokken is bij Don Bosco welkom om deze unieke voorstelling in de kampschuur in Assel te komen beluisteren. Ook introducees zijn welkom bij het Inspiratiecafé in warme, saamhorige decembersfeer. Even een mailtje naar vorming@donbosco.nl


 

Nieuwe kookclub bij Don Bosco Rijswijk

 
 

Vanaf januari kunnen kinderen behalve op vrijdag ook op dinsdag leren koken bij Don Bosco Rijswijk. Stamppot, tiramisu, tomatensoep, moussaka: elke week leren de kinderen nieuwe gerechten, nieuwe technieken en nieuwe smaken. De lessen zijn van 16:00-17:00uur en geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Er gaat altijd een bakje eten mee naar huis, mits de leerlingen het al hebben opgesnoept natuurlijk. Iets voor jou? Mail naar ikdoemee@donboscorijswijk.nl en wacht niet te lang, want vol is vol.
Meer informatie over alle activiteiten van Don Bosco Rijswijk is te vinden op www.donboscorijswijk.nl


 

Kersteditie Don Bosco NU

 
 

De laatste editie van Don Bosco NU dit jaar valt half december bij alle abonnees op de mat. Deze 'kersteditie' is een blad waarin geloof, hoop en liefde doorklinkt want ook dit nummer staat weer vol met inspirerende bijdragen. Als voorbeelden noemen we het werk van pater Jan Finkers in Venezuela en de nieuwe publicatie van Piet Stienaers sdb. Ook komen Don Bosco stagiairs aan het woord. Don Bosco had mooie dromen voor het geluk van jongeren in zijn tijd, dat is niet anders in 2016 waar jonge professionals ook volop dromen van het kunnen bieden van een zelfstandige, warme toekomst aan jonge mensen. Ook lees je meer over de traditionele kerstactie die dit jaar voor Benin wordt gehouden. Don Bosco NU verbindt iedereen binnen de Don Bosco beweging met elkaar als familie. Het blad is ook online te lezen via www.donboscowerken.nl


 

Extra budget voor arme kinderen

 
 

Gemeenten, de rijksoverheid en steunfondsen hebben afspraken gemaakt over de besteding van 100 miljoen euro extra per jaar die het kabinet vanaf 2017 uittrekt voor kinderen die opgroeien in armoede. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW in een brief aan de Tweede Kamer.
Vijf fondsen die steun in natura bieden aan kinderen in armoede krijgen samen 10 miljoen extra te besteden. Het gaat om Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. De fondsen richten één aanspreekpunt in voor gemeenten, zodat ze makkelijker een gezamenlijk aanbod kunnen ontwikkelen op het gebied van educatie, sport, cultuur en ontspanning.
Gemeenten krijgen 85 miljoen extra voor hulp in natura, zoals een laptop, speelgoed of een winterjas. Het extra geld is bedoeld als aanvulling op het bestaande beleid. Het wordt verdeeld naar rato van het aantal arme gezinnen in een gemeente; in december horen de gemeenten hoeveel geld zij krijgen. Klijnsma reserveert 4 miljoen euro voor andere organisaties die zich inzetten voor arme kinderen.
Bron: Nederlands Jeugd Instituut 


 

Houvast heeft invloed op dakloze jongeren

 
 

De interventie Houvast heeft een positieve invloed op het leven van dak- en thuisloze jongeren. Dat blijkt uit onderzoek waarop Manon Krabbenborg op 11 november promoveerde aan de Radboud Universiteit. Krabbenborg onderzocht tussen 2011 en 2014 de effectiviteit en de uitvoering van de methodiek van Houvast in opvangvoorzieningen voor dak- en thuisloze jongeren. Dit begeleidingstraject gaat uit van de eigen kracht van jongeren en van de aanwezigheid van hulp in hun eigen omgeving. Binnen zes maanden verbeterde bij alle jongeren die meewerkten aan het onderzoek de kwaliteit van leven, financiën, gezondheid en het hebben van werk of dagbesteding.
De resultaten bij de deelnemers verschilden echter niet van die bij jongeren die de bestaande zorg ontvingen. Ook hielden de professionals zich onvoldoende aan de richtlijnen van Houvast. Daarom trekt Krabbenborg geen conclusie over de effectiviteit van het traject. Wel bleek dat een hoger percentage van de interventiegroep het traject succesvol afsloot dan de controlegroep.
Tien opvangvoorzieningen werden willekeurig toegewezen aan een interventie- of controlegroep. In totaal zijn 251 jongeren geïnterviewd bij instroom en 198 op het moment van uitstroom.


 

Wist je dat...

 
 

-38 mensen zich hebben aangemeld voor de Turijnreis in april 2017?
-jongeren van Straatvise in Amsterdam weer naar de Museumnacht zijn geweest?
-wat de jaarspreuk 2017 voor de beweging van Don Bosco is?  “Wij zijn één familie. Elk thuis is een school van leven en liefde”
 


 

Contact

 
 

Ben je blij met deze nieuwsbrief of heb je suggesties? Reacties zijn van harte welkom, via 055 - 519 15 38 of via communicatie@donbosco.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier