Nieuwsbrief november 2016

 
 

De klok is inmiddels weer verzet en de donkere wintertijd is aangebroken. Gelukkig zijn er in deze donkere dagen weer veel lichtpuntjes te zien en is er volop leven binnen de Don Bosco wereld. Als u deze nieuwsbrief doorleest bent u weer helemaal op de hoogte over wat er geïnspireerd door de droom van Don Bosco in Nederland zoal gaande is. 


 

Wil je veel succes? Maak dan veel fouten!

 
 

‘Mislukking is de moeder van succes’ is een Chinees spreekwoord.
Bedenken, bestuderen, proberen, riskeren en mislukken. Wij mensen doen dit duizenden keren! Om volwassen te worden moeten we dus veel fouten mogen maken. Als een jongere daarin wordt aangemoedigd en als omstanders in hem of haar blijven geloven ondanks alle mislukkingen, dan kan de groei naar eigenheid plaatsvinden.
‘Daarom hebben auto’s een bumper en potloden een gummetje; mensen maken nu eenmaal fouten.’
In een omgeving waar je ervaart dat je erbij hoort, geldt de spontaan opvoedende kracht van de groepssfeer. Hier mag je experimenteren met je ‘zijn’, met je eigenheid, je mag mislukken en toch nog graag gezien worden; er moeten  mensen zijn die in jou geloven.
Uit: Picco Bello Don Bosco


 

Agenda

 
 

10 december 2016 - Inspiratiecafé met voorstelling List & Bedrog
12 februari 2017 - Don Boscofeest in Assel
22-29 april 2017 - Turijnreis


 

Inspiratiecafé met fantastische voorstelling

 
 

Het einde van het jaar nadert dus tijd voor het enige echte inspiratiecafé! En dit jaar gaat ‘t in het café over verhalen vertellen. 
Een verhaal kun je op legio manieren vertellen. Een dramatisch verhaal, een hoopvol verhaal, een oppervlakkig verhaal, een zinvol verhaal, … Je eigen rol daarin kan die zijn van heldhaftige, van slachtoffer, van schuldige, van gezegende, … Welke bril zet je op? 
Rond het thema 'Verhalen vertellen' voor ons inspiratiecafé 2016 vonden we een kostelijke en meesterlijke geschiedenis, uiteengezet door een originele verteller.
Beluister op het puntje van je stoel het onthutsende verhaal over Jacob en zijn familie, een verhaal uit de Bijbel. Verteld door Kees Posthumus en begeleid door de accordeonist Juul Beerda. Een menselijke soap, zou je kunnen zeggen. Ze noemen de voorstelling: List & Bedrog. Zij nemen je op speelse wijze mee in het verhaal dat je doet verbazen, lachen, (ver)oordelen, … 
Don Bosco Werken Nederland nodigt iedereen die betrokken is bij Don Bosco en het werk van Don Bosco uit om deze unieke voorstelling in de kampschuur in Assel te komen beluisteren. Ook introducees zijn welkom bij het Inspiratiecafé in warme, saamhorige decembersfeer. Zie uitnodiging in de bijlage.


 

Trainingsdag stagiairs in de Domstad

 
 

Donderdag 13 oktober vond de trainingsdag voor stagiairs plaats op de locatie van Spirit in Utrecht onder leiding van de taakhouder vorming van Don Bosco Werken Nederland. Zij werd geflankeerd door Eva Min die onlangs de cursus ‘Don Bosco en zijn erfgoed’ in België afrondde en haar enthousiasme met de deelnemers deelde. Elf nieuwe stagiairs en medewerkers uit de verschillende Don Boscowerken maakten kennis met elkaar en met het gedachtegoed van Don Bosco. Het was een dynamische dag waar kennisoverdracht, uitwisseling, spel, verdieping en gezellige pauzemomenten elkaar afwisselden. De verzorging van de trainingsruimte en inwendige mens was in handen van twee pril aangestelde stagiairs van Spirit, Linda en Sander. Hun gastvrijheid deed al gauw een sfeer ontstaan waar persoonlijke ontmoeting vanzelfsprekend was.
Don Bosco had mooie dromen voor het geluk van jongeren in zijn tijd, dat is niet anders in 2016 waar jonge professionals ook volop dromen van het kunnen bieden van een zelfstandige, warme toekomst aan jonge mensen. Er zijn inspirerende inzichten en werkvormen met elkaar gedeeld, ook was er ruimte voor verwondering over niet grijpbare zaken als liefde, vertrouwen, betrokkenheid en meer.
De volgende trainingsdag staat gepland voor maart 2017. 


 

Groepsreis SAMEN 2017 naar Zimbabwe

 
 

In 2017 gaat de groepsreis van SAMEN naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Tijdens een intensieve maand leven en werken de deelnemers mee op verschillende projecten van Young Africa en Don Bosco. Doel van de groepsreis is uitwisseling tussen Nederlandse en Zimbabwaanse jongeren door middel van activiteiten en praktische inzet. Er is plaats voor 14 jongeren om deel te nemen aan deze unieke uitwisseling.


 

Don Bosco Straatvisie

 
 

Per 1 januari 2017 worden Don Bosco Jonathan en Straatvisie structureel samengevoegd tot één organisatie, waarbij Straatvisie een ‘specialistisch’ onderdeel wordt van het aanbod van Don Bosco (Jonathan). De naam wordt Don Bosco Straatvisie, met één logo, één website en één format in de communicatie zowel intern als extern, in woord en beeld. 


 

Geslaagd najaarsweekend DeeBeetje

 
 

Bij het Najaarsweekend van DeeBeetje jeugdkampen waren in totaal 19 deelnemers in de leeftijd van 14 t/m 19 jaar, met een leidingteam van in totaal 10 man/vrouw. Wat een geslaagd weekend was het. Nadat iedereen aanwezig was, hebben de deelnemers zich in de huiskamer gezet voor de televisie. De staatspostcodedeebeetjeloterijshow was live op tv. Wouton Bochstanowitz kwam midden in de uitzending de kampschuur binnen gewandeld met de cameraploeg. De deelnemers hadden allemaal 30 miljoen gewonnen. Tsja, wat doe je daarmee? Het werd een avontuurljk weekend vol spannende ingrediënten: een veiling, ochtendgymnastiek, casinobezoek, Trefbal-apenkooi-spel, een tikspel, schatten graven en een belasting-ontduik-cursus en het beruchte weerwolvenspel dat tot diep in de nacht duurde. 
Zondagochtend werd al het geld ingezet tijdens levend Mario Kart. Dit was een groot succes met zelfs support vanuit de boerderij. 'Max Verstappen senior' heeft het parcours met de scoutmobiel in recordtempo afgelegd. 's Middags was het alweer afscheid nemen. Alle deelnemers kijken al weer uit naar volgend jaar. Voorlopig eerst nog nagenieten van het fantastische weekend
 


 

Doe in 2017 mee aan NL Doet

 
 

Stichtingen, verenigingen, instellingen en organisaties kunnen in maart 2017 weer meedoen aan NLdoet! Dit is uw kans om een grote klus te klaren, uw organisatie te promoten én nieuwe vrijwilligers te werven. Doe mee met NLdoet op 10 en 11 maart 2017. Knap het speelplein of het jeugdhonk op, neem ouderen mee voor een wandeling met koffie of pak een natuurgebied bij u in de buurt aan. Ook dit jaar kan het Oranje Fonds een bijdrage geven voor NLdoet klussen. Zo bereikt u vrijwilligers om u te helpen, maar heeft u ook middelen om uw wensen uit te laten voeren. Klik hier voor info en aanmelden.


 

Wist je dat...

 
 

-140 kinderen het Halloweenfeest van Don Bosco Rijswijk bezochten? Een overweldigend aantal maar het ging top dankzij het enorm goede team.
-de internationale EVS’ers onlangs van Rijswijk naar Amsterdam zijn gefietst (en terug).
-de leiding van DeeBeetje kampen op 31 oktober een waarderingsprijs voor vrijwilligers kreeg uitgereikt in de Apeldoonse Schouwburg Orpheus? 
-jongeren van Don Bosco Jonathan op 3 november een sollicitatietraining kregen bij de ING inclusief een heerlijke maaltijd?
-Don Bosco Rijswijk vanwege het grote succes van Koken met Sterren en de kookclub op vrijdag in januari 2017 gaat startenmet een kookclub op dinsdagmiddag na schooltijd?
-Stichting Sawasdee / Don Bosco Kinderfonds op 6 oktober een fantastische première beleefde van de documentaire 'Cambodja en Sawasdee samen op weg naar een betere toekomst'? Je kunt de film hier bekijken (41 minuten).
-de herdenking van de overleden Nederlandse salesianen op zondag 20 november 2016 plaats vindt in de H. Familiekerk, Willibrordusstraat 19, te Soest?


 

Contact

 
 

Ben je blij met deze nieuwsbrief of heb je suggesties? Reacties zijn van harte welkom, via 055 - 519 15 38 of via communicatie@donbosco.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier