Nieuwsbrief oktober 2016

 
 

Een nieuwsbrief in de landelijke Week van de Opvoeding - deze duurt nog t/m zondag 9 oktober - welke draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Daarbij staat een positieve benadering voorop en dat sluit helemaal aan bij het gedachtengoed van Don Bosco. Een Don Bosco jongerenwerker leeft mee met wat zijn jongeren meemaken, interesseert zich voor wat hen boeit, voelt met hen mee en is beschikbaar. Hij spreekt hen persoonlijk aan. Don Bosco had hiervoor een eigen middel, het oorwoordje: een kort, aanmoedigend, troostend, bevestigend of vermanend woord, in het voorbijgaan tot een jongere gesproken. Als u deze nieuwsbrief doorleest bent u weer helemaal op de hoogte over wat er geïnspireerd door de droom van Don Bosco in Nederland zoal gaande is. 


 

Jongeren experimenteren met hun speelsheid en levenskracht

 
 

Er is steeds meer aandacht voor ‘groen spelen’. Kinderen mogen weer ravotten, ontdekken en vies worden. Liefst in een natuurlijke omgeving. Aan ruimte voor spelen, vrijheid en verwondering is behoefte in onze moderne samenleving.
 
‘Don Bosco was zich zeer bewust van de noodzaak van spelen. De jongeren mochten zich in het eenvoudige oratorio in de achterbuurt van Turijn volop uitleven en kabaal maken. Ze vermaakten zich buiten met knikkeren, ballen, tollen, steltlopen, stokvangen, verstoppertje en meer. In hun spel konden ze zich ontladen. Motoriek, tactiek, winnen en verliezen, het kwam allemaal spelend aan bod’.
Uit Picco Bello Don Bosco.


 

Agenda

 
 

13 oktober 2016 - Trainingsdag voor stagiairs en vrijwilligers
12 februari 2017 - Don Boscofeest in Assel
22-29 april 2017 - Turijnreis


 

Inspirerende 2-daagse

 
 

Op 21 en 22 september was er in Assel een tweedaagse voor coördinatoren, beroepskrachten en hoofdleiding van de Don Bosco werken in Nederland. Rita Vermeltfoort,  taakhouder vorming, had een boeiend programma samengesteld rond het thema 'Grond onder mijn voeten', gericht op jeugd- en jongerenwerk voor de collega’s uit het land. Uitgangspunt bij de samenstelling van het programma is om invulling te geven aan de doelstelling: ‘Het werken aan een grotere deskundigheid en bewogenheid rond Don Bosco, zijn opvoedingsaanpak en de Don Bosco spiritualiteit'.
Alle Nederlandse werken waren bij deze tweedaagse vertegenwoordigd. Ze deelden in de praktijk opgedane kennis met elkaar en konden genieten van inspirerende inleiders. Robert Otte, trainer bij het centrum Rots en Water gaf middels een aantal praktische oefeningen inzicht in de Rots en Waterprincipes. Coach Annelies Wiersma gaf een workshop over 'opvoeden met Deugden'. Hoe kunnen we negatieve eigenschappen omzetten in positieve kwaliteiten? Piet Stienaers sdb verzorgde het avondwoordje over Don Bosco’s motiverende aanpak ten aanzien van de spirituele groei van jonge mensen en verzorgde de volgende ochtend een waardevolle inleiding. 
Dankzij de inzet van enthousiaste sprekers en afwisselende werkvormen met volop ruimte voor ontmoeting en uitwisseling kunnen de deelnemers terugkijken op een aantrekkelijke en inspirerende tweedaagse.


 

Lesprogramma Straatvisie voor toekomstige hulpverleners

 
 

Straatvisie had tijdens de werkconferentie voor hulpverleners  verbonden aan de Keten Aanpak thuisloze jongeren en jonge moeders in Amsterdam een belangrijke bijdrage. De jongeren van Straatvisie hadden het onderwerp “Bejegening in de hulpverlening” ingebracht en gaven zelf een zeer goed bezochte workshop over het onderwerp. Een direct gevolg van die werkconferentie was de wens van de HvA (Hogeschool van Amsterdam)  om  meer aandacht te besteden aan het cliëntenperspectief in het onderwijs. En een concrete vraag aan Straatvisie om samen met Jeugdplatform Amsterdam hier mee aan de slag te gaan en daar een lesprogramma op te ontwikkelen. Doel is om studenten in zorgopleidingen de gelegenheid te bieden met ervaringsdeskundigen kennis te maken. Om door middel van rollenspel, videopresentaties en persoonlijke verhalen onderwerpen als bejegening, privacy en de rol van hulpverlener vanuit cliëntenperspectief te belichten en te delen. Er is afgelopen maanden hard gewerkt aan de concrete invulling van dit lesprogramma. De opdracht was om lesblokken van 2,5 uur te kunnen vullen. Eind september is het lesgeven daadwerkelijk gestart. Alle eerstejaars studenten maatschappelijke dienstverlening (6 groepen in totaal) hebben kunnen kennismaken met de dappere jongeren van Straatvisie. Het was echt geen eenvoudige klus! Naast confronterend en leerzaam was het vooral voor zowel de ervaringsdeskundigen van Straatvisie, als de toekomstige hulpverleners een waardevolle en bijzondere gelegenheid van uitwisseling, respect en overdracht.  


 

Geslaagde Burendag en Vredesweek in Assel

 
 

Zaterdag 24 september werd bij Assel Don Bosco Centrum een burendag georganiseerd waar 35 naaste en verre buren op afkwamen. Bij de opening van het burendag-ontmoetings-bankje door wethouder Nathan Stukker van de gemeente Apeldoorn had de wethouder een mooi passend verhaal over het belang van Don Bosco, ook voor deze regio. In de stal was het andere ontmoetingsmoment. De salesianen van de Mariahoeve en de naaste en verre buren wisselden verhalen uit en wilden veel van elkaar weten. Het thema van de burendag in Assel was 'Vrede Verbindt'. Graffittikunstenaar Egbert Scheffer uit Deventer gaf een workshop. Vele "buren" hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om iets moois op de achterwand van de Oude Stal als een blijvende herinnering achter te laten. Het was werkelijk een grandioze dag en de schildering aan de muur is een blijvende opdracht om vrede waar te maken. Deze dag is mogelijk gemaakt door Oranjefonds, Don Bosco Werken Nederland en Assel Don Bosco Centrum.


 

Volop actie in de herfstvakantie bij Don Bosco Rijswijk

 
 

Zoals elke vakantie kan de jeugd ook in de herfst weer terecht bij Don Bosco Rijswijk. Op 18, 19 en 20 oktober kunnen kinderen van 4 tot en met 16 jaar meedoen aan actieve, creatieve en sportieve activiteiten. Kruip in de huid van een Pokémon-jager of ren zo hard als je kan als een echte Pokémon. Deelnemers gaan knutselen, bakken, het bos in en het toneel op.  
Maanda 17 oktober is er een kookworkshop in samenwerking met de Ontdekkers van Sport & Evenementen Haaglanden. Deze workshop is een voorproefje op de kookcursus die start na de vakantie. Houd je meer van sport? Meld je dan aan voor de judo-cursus op de vrijdagmiddag in het centrum, welke ook start na de herfstvakantie.
Op 26 oktober is er een Halloweenparty: “Oehhh...spannend! Voor 1 euro kunnen kinderen zich laten schminken, een zombie-parcours rennen, de monsterdisco in, iets bakken, iets knutselen én (voor de echte bikkels) het spookhuis in. Aanmelden is niet nodig, verkleed komen is leuk!” 
Voor informatie over alle activiteiten: www.donboscorijswijk.nl
 


 

Teambuildingsweekend Don Bosco Spirit

 
 

Vrijdag 30 september gingen we een weekendje weg naar Assel Don Bosco Centrum, een jaarlijks terugkerend fenomeen. Er gaan bijna ieder jaar ‘nieuwe’ mensen mee. Die weten dus vaak niet waar ze ja tegen hebben gezegd. Geluiden als ‘waar ben ik aan begonnen?’ en ‘waar ben ik in beland?’ klinken ons dan ook niet raar in de oren. In veel van die klanken is enige ironie aanwezig want stiekem vinden die personen het hartstikke leuk. Wandelen door het meditatiebos en een bezoekje brengen aan de kapel, voor een leuk ‘Don Bosco’ verhaal en enige bezinning, is vaste prik. Maar we hebben ook veel genoten en gelachen met het ‘stadiongeluiden spel’. Zakaria en stagiair Sander organiseerden nog een soort ‘wie ben ik?’-achtig spel. Erg grappig, zeker. De raarste activiteiten vinden toch wel ’s nachts plaats zoals ‘pannenkoekrestaurantje’ spelen. Met Zakaria als ober, oud-stagiair Pim als kok en Gerard als lastige bezoeker, hilarisch. Gerard: “Er is hier wel erg fel licht voor in een restaurant”  Klik hier voor een uitgebreider verhaal met foto’s: 


 

Uitdagend herfstweekend voor jongeren in Assel

 
 

Voor tieners van 15 t/m 17 jaar organiseert Don Bosco Jeugdkampen van 21 t/m 23 oktober een herfstweekend met een uitdagend programma in de prachtige omgeving van Assel, nabij Apeldoorn. Met als motto 'Wat te doen met 30 miljoen?' Deelname kost 65 euro inclusief overnachtingen en maaltijden.
In Assel dient de grote kampschuur met slaapzalen en activiteitenruimte als uitvalsbasis voor sportieve en spannende spelen in de bossen en zandvlaktes in de nabije omgeving. En er is volop tijd om even lekker op de bank te chillen of op picknicktafels bij te kletsen en nieuwe vrienden te maken. Op www.deebeetje.nl staat informatie over het najaarsweekend en een aanmeldingsformulier.


 

Re√ľnie DeeBeetje

 
 

Wie op zaterdag 24 september in de kampschuur in Assel rond keek zag overal criminele foto's hangen. De vrijwilligers van DeeBeetje kwamen naar een crimineel goed opleidingscentrum om daar allerlei vaardigheden te leren die nodig zijn voor een leven in het crimineel circuit. Nou moet je dat laatste natuurlijk met een hele grote korrel zout nemen, want die vaardigheden bestonden met name uit spelactiviteiten waar samenwerking voorop stond. Groene spelen op het grasveld, een strategisch spel in het bos maar ook korte toneelstukjes waar natuurlijk een moord werd gepleegd. Kortom, een kampweek met een spannende rode draad in het klein. 
Het leidingteam van het najaarsweekend heeft de zondag gebruikt om het programma voor het herfstweekend in elkaar te zetten. Het thema voor de oudste deelnemers is: "Wat zou je doen met 30 miljoen?"


 

 
 

Don Bosco Werken Nederland is al een tijd actief op Twitter en is sinds kort ook te vinden op Facebook. Als je de pagina 'liked' ben je altjd snel op de hoogte van alle nieuws en hoef je niets te missen.


 

Elk jaar 100 miljoen extra voor arme kinderen

 
 

Het kabinet stelt elk jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar voor kinderen uit arme gezinnen. De middelen gaan in natura naar de kinderen. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW in een brief die zij 20 september aan de Tweede Kamer stuurde. De VNG sluit met SZW een convenant af over het extra geld, omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor armoedebeleid. Dat voeren ze uit samen met het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds, de Stichting Leergeld, Jarige Job, consultatiebureaus, scholen en sportverenigingen. 85 miljoen euro komt via de gemeenten en in samenwerking met de fondsen en stichtingen bij kinderen terecht. 1 miljoen euro is bestemd voor arme kinderen in Caribisch Nederland. 14 miljoen gaat naar bovenregionale en landelijke initiatieven van maatschappelijke organisaties gericht op armoedebestrijding onder kinderen. In 2014 leefden meer dan vierhonderdduizend kinderen in een huishouden met een laag inkomen. Een derde kan niet op muziek- of sportles. Veel kinderen hebben geen goede fiets of warme winterjas. Bron: Ministerie van SZW


 

Wist je dat...

 
 

-op 29 september bij Don Bosco Rijswijk drie workshops werden gegeven aan nieuwe stagiaires en vrijwilligers, plus een vijftal vluchtelingen? Het ging om workshops ‘de pedagogische visie van Don Bosco’, ‘persoonlijke afstand & lichamelijk contact’ en ‘spelontwikkeling-, animatie- en uitleg’. 
-je nog tot eind oktober de kans hebt om de boeiende Don Boscotentoonstelling in het Erfgoedcentrum in St. Agatha te gaan bekijken? 
-Stichting Don Bosco Kinderfonds op 6 oktober in Vlissingen de filmpremière had van 'Cambodja en Sawasdee samen op weg naar een betere toekomst'. www.sawasdee.nl 
-van 11 t/m 17 oktober in Utrecht de armoedeweek georganiseerd wordt? De week wordt georganiseerd door de armoedecoalitie waar ook Don Bosco U-2BHeard! deel van uitmaakt.
-Mirte Wolfs door de salesianen is aangesteld als medewerker voor het opzetten en onderhouden van diverse sociale media kanalen voor de Don Bosco beweging in onze provincie?


 

Contact

 
 

Ben je blij met deze nieuwsbrief of heb je suggesties? Reacties zijn van harte welkom, via 055 - 519 15 38 of via communicatie@donbosco.nl


 
 

Wilt u deze mailing niet ontvangen? Klik hier